Poľsko stále potrebuje uhlie, otvorí novú baňu

Poľsko v budúcom roku rozbehne investíciu do novej uhoľnej bane na juhu krajiny. Povedal to na štvrtkovej tlačovej konferencii námestník ministra pre energetiku Grzegorz Tobiszowski.

30.11.2018 00:00
debata (7)

Bližšie informácie však zatiaľ neposkytol, iba uviedol, že Poľsko potrebuje uhlie a ak ho nebude mať z vlastných zdrojov, bude ho musieť dovážať.

„Plánujeme budúci rok investíciu do nového uhoľnej bane v Sliezsku,“ vyhlásil. Upozornil, že Poľsko muselo zvýšiť dovoz uhlia, a to prevažne z Ruska, pretože domáca ťažba klesá.

Oznámenie prichádza len niekoľko dní pred začiatkom svetovej konferencie o klíme COP24 v Katoviciach, jednom z najviac znečistených miest v krajine. Rokovania má byť najdôležitejšou klimatickou konferenciou OSN od podpisu parížskej dohody v roku 2015.

Pred nedeľňajším začiatkom konferencie o klíme Európska komisia predstavila dlhodobú stratégiu, v ktorej navrhla, aby EÚ bola k roku 2050 neutrálna, pokiaľ ide o emisie skleníkových plynov. Od tohto okamihu by produkcia škodlivých emisií v EÚ mala byť vyvážená mechanizmami na odstraňovanie oxidu uhličitého a ďalších škodlivých plynov z atmosféry.

„Nemyslím si, že by v roku 2050 nebola v Poľsku žiadna elektráreň na uhlie. Životnosť elektrární sa neskončí v roku 2050,“ dodal na rovnakej tlačovej konferencii minister pre energetiku Krzysztof Tchórzewski.

Návrh dlhodobej energetickej stratégie Poľska počíta s tým, že do roku 2030 klesne podiel uhlia na celkovej výrobe elektriny v krajine na 60 percent z terajších zhruba 80 percent.

Poľská strana Právo a Spravodlivosť (PiS) vyhrala v roku 2015 voľby čiastočne aj vďaka sľubu, že podporí ťažbu uhlia. Vláda tvrdí, že Poľsko si nemôže dovoliť náhly obrat a potrebuje, aby prechod k zelenej energii bol postupný, napísala agentúra Reuters.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #uhlie