Na Slovensku sa predávali hodnotné firmy

Na Slovensku sa tento rok už predalo viac ako 30 spoločností s celkovou odhadovanou hodnotou dosahujúcou takmer 500 miliónov eur. Viacero transakcií sa uzatvorilo v sektoroch energetiky a finančných služieb, čo sa podpísalo aj pod relatívne vysokú hodnotu transakcií.

30.11.2018 11:54
debata (1)

„Najväčšie transakcie sa uskutočnili v sektore energetiky. Viaceré energetické firmy investovali do obnoviteľných zdrojov, pri ktorých sú reguláciou garantované výnosy na ďalšie roky, alebo do tzv. ESCO firiem pôsobiacich v oblasti energetickej efektívnosti. V mnohých prípadoch je cieľom diverzifikácia cash-flow do budúcnosti, keďže marža na tradičných energetických biznisoch klesá pri nízkych cenách elektriny,“ uviedla v piatok v Bratislave na stretnutí s novinármi Ivana Lorencovičová, partnerka na oddelení transakčného poradenstva spoločnosti Deloitte.

Vlastníkov zmenili aj viaceré spoločnosti z oblasti finančných služieb. Noví investori nastúpili do niektorých lízingových spoločností a poisťovní. To predstavuje zmenu oproti predchádzajúcemu roku, kedy transakciám dominovali odvetvia priemyselnej výroby, zdravotníctva a telekomunikácií.

Podľa Lorencovičovej, mnohé ďalšie transakcie sú ešte rozpracované a doposiaľ neboli ukončené. Oblasť podnikania pritom nie je určujúci faktor. O predaj majú záujem spoločnosti z oblasti priemyselnej výroby a služieb, potravinárstva, zdravotníctva, maloobchodu i technológií.

Ako ďalej uviedla, stále pretrváva zvýšený záujem vlastníkov spoločností o predaj. Súčasná situácia je tejto možnosti priaznivo naklonená, nakoľko sa nachádza v obehu veľké množstvo peňazí a mnohí korporátni a finanční investori aktívne vyhľadávajú investičné príležitosti na rast a uloženie voľných prostriedkov.

Rovnako atraktívne pre investorov sú aj nehnuteľnosti. Záujem investorov je najmä o komerčné nehnuteľnosti, ako sú obchodné centrá, hotely, administratívne budovy a biznis centrá. Aktivita „Tento rok dominovali medzi investormi najmä strategickí investori, teda investori ktorí vstupujú do spoločností v oblasti svojho primárneho biznisu. V energetike a finančných službách je takýto vývoj prirodzený, keďže ide o komplexné a regulované odvetvia s predpokladanou návratnosťou investícií presahujúcich 10 rokov. Motivácia strategických investorov je predovšetkým konsolidovať trh, prípadne rozšíriť svoje pôsobenie na novom trhu a generovať synergie z rozsahu,“ povedala Lorencovičová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy