Talianska ekonomika klesla, prvýkrát po štyroch rokoch

Hrubý domáci produkt (HDP) Talianska sa v treťom štvrťroku znížil o 0,1 percenta po raste o 0,2 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch. Znamená to prvý pokles od druhého štvrťroka 2014.

30.11.2018 13:43
debata (1)

Oznámil to v piatok taliansky štatistický úrad, podľa ktorého je hlavným dôvodom zhoršenia domáceho dopytu. Medziročne potom hospodársky rast spomalil na 0,7 percenta z 1,2 percenta v druhom kvartáli.

Ekonomiku ťahal dolu slabý domáci dopyt, spotrebiteľské výdavky sa oproti predchádzajúcemu štvrťroku znížili o 0,1 percenta a investície o 1,1 percenta.

Pokles HDP nadviazal na spomaľovanie tempa rastu talianskej ekonomiky, ktorý trvá už 18 mesiacov. Nová vláda, ktorá prevzala opraty v júni, znížila prognózu rastu HDP na celý tento rok na 1,2 percenta z 1,5 percenta, ako v apríli predpovedala predchádzajúca administratíva.

Nová koalícia chce zabrániť prepadu ekonomiky do recesie vysokými rozpočtovými výdavkami. Súčasný návrh rozpočtu na budúci rok počíta so schodkom 2,4 percenta HDP, čo predstavuje trojnásobok v porovnaní s plánmi predchádzajúcej vlády. S tým nesúhlasí Európska komisia, ktorá chce skôr znížiť deficit vysoko zadlženého Talianska než podporiť fiškálnu expanziu.

Podľa Európskej komisie je návrh talianskeho rozpočtu v závažnom nesúlade s jej odporúčaniami, pretože neznižuje obrovský verejný dlh krajiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #HDP