Dohodu NAFTA nahradila USMCA. Podpísali ju Trump, Trudeau a Nieto

Americký prezident Donald Trump, kanadský premiér Justin Trudeau a odchádzajúci mexický prezident Enrique Pena Nieto podpísali v piatok, na okraj samitu G20 v Argentíne, aktualizovanú dohodu o obchode, ktorá nahradí doterajšiu Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA).

30.11.2018 15:50
debata (1)

Trump v tejto súvislosti povedal, že nová zmluva USMCA (United States-Mexico-Canada Agreement), je „vzorová dohoda, ktorá obchod navždy zmení“, pretože sľúbil, že z neho budú mať prospech pracujúci. Očakáva, že ju zákonodarcovia ratifikujú.

Aj Trudeau zdôraznil, že nová „modernizovaná“ dohoda pomôže strednej triede a odstráni neistotu v oblasti obchodu. Poznamenal tiež, že dohoda prichádza v čase, keď americká automobilka General Motors oznámila zatváranie svojich závodov v Spojených štátoch a v Kanade. A pokarhal Trumpa za americké clá na kanadskú oceľ.

Mexický prezident podpísal dohodu doslova v posledný deň svojho pôsobenia v úrade a označil ju za „neuveriteľný míľnik“ a „novú kapitolu v spoločnej histórii“ zainteresovaných strán.

Dohodu musia ešte ratifikovať parlamenty všetkých troch krajín.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #nafta #USA #Kanada #USMCA