USA chcú presadiť povinný zber informácií o cestujúcich v lietadlách

Spojené štáty chcú do konca roka 2019 presadiť nový globálny letecký štandard, ktorý by zaviedol povinný zber informácií o cestujúcich v leteckej doprave. Tieto informácie by mali pomôcť v boji proti terorizmu, uviedol americký koordinátor pre boj s terorizmom Nathan Sales.

01.12.2018 12:18
debata (18)

Sales nalieha na Medzinárodnú organizáciu civilného letectva (ICAO), aby prišla s novými štandardmi, čo by značne rozšírilo počet krajín, ktoré musia zhromažďovať informácie o cestujúcich. Ide napríklad o počty pravidelných cestujúcich, ich e-mailové adresy, informácie o rezerváciách a kreditných kartách.

ICAO nemôže vládam vnucovať pravidlá. Má ale vplyv na bezpečnostné štandardy, ktoré vlády všetkých 192 členských krajín musia povinne zaviesť do svojich domácich právnych predpisov. Organizácii však zvyčajne trvá roky, kým príde s novými štandardmi, a splnenie požiadavky USA na zavedenie nových štandardov v budúcom roku by bolo nezvyčajné.

„Čas je dôležitý. Teroristi nečakajú, takže my si tiež nemôžeme dovoliť čakať,“ povedal Sales novinárom.

Len málo krajín teraz zbiera záznamy o cestujúcich, tzv. passenger name record (PNR), vrátane mien, termínov ciest, itinerára a kontaktných detailov. O zdieľaní týchto údajov sa intenzívne rokuje pre obavy o ochranu súkromia, najmä v Európe.

Spojené štáty používajú PNR už od začiatku 90. rokov. Požadujú, aby letecké spoločnosti pred odletom zdieľali údaje o rezerváciách. Informácie o ľuďoch, ktorí cestujú do USA, z USA alebo cez USA, sú zdieľané s rôznymi vládnymi agentúrami, vrátane úradu pre bezpečnosť dopravy a úradu pre clá a ochranu hraníc.

Sales tvrdí, že údaje PNR boli úspešne využité na rozbitie gangu pašerákov detí a zabránili radikálom vstúpiť do Spojených štátov. Dodal tiež, že Spojené štáty sú ochotné poskytnúť krajinám finančnú a technickú asistenciu potrebnú na zhromažďovanie záznamov o cestujúcich, uviedla agentúra Reuters.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #letectvo