Čínsky dovoz a vývoz už prekonali vlaňajšiu výšku

Celková hodnota čínskeho dovozu a vývozu už v polovici novembra prekonala výšku, ktoré dosiahla za celý minulý rok.

01.12.2018 12:23
debata (16)

Na svojich internetových stránkach o tom v sobotu informoval čínsky colný úrad. Presný údaj nezverejnil, len uviedol, že hodnota dovozu a vývozu do polovice novembra stúpla medziročne takmer o 15 percent.

Podľa skôr zverejnených údajov hodnota dovozu a vývozu v čínskej mene za celý minulý rok predstavovala 27,79 bilióna jüanov, uviedla agentúra Reuters.

Americký prezident Donald Trump sa už dlho sťažuje na vysoký schodok obchodnej bilancie USA s Čínou a tento rok v júli začal s Čínou obchodný vojnu prostredníctvom ciel. Washington už tento rok uvalil clá na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz do USA dosahuje 250 miliárd dolárov. Čína na to reagovala rovnakými krokmi.

Trump navyše opakovane pohrozil zavedením cla na všetky dovozy čínskeho tovaru do USA, ktorého hodnota v minulom roku predstavovala viac ako 500 miliárd dolárov. Biely dom sa pomocou ciel snaží vytvoriť tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Clá sú ale aj reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov.

Trump sa má v sobotu stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na summite skupiny 20 najväčších ekonomík sveta G20 v Buenos Aires. Už skôr varoval, že ak toto rokovanie bude neúspešné, zavedie clá aj na zostávajúci čínsky dovoz.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna