USA a Čína sa dohodli na 90-dňovom 'prímerí' v obchodnej vojne

Spojené štáty a Čína dosiahli 90-dňové "prímerie" vo svojom obchodnom spore, ktorý znepokojuje finančné trhy a ohrozuje svetový hospodársky rast.

02.12.2018 01:55
debata (51)

Prelom prišiel po sobotňajšej večeri amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínskeho lídra Si Ťin-pchinga po summite skupiny G20 v Argentíne.

Trump súhlasil s tým, že odloží plány na zvýšenie ciel na čínsky tovar z 200 miliárd dolárov od 1. januára. Čínska strana pristúpila na to, že nakúpi „zatiaľ bližšie nedohodnuté, ale veľmi významné množstvo poľnohospodárskych, energetických, priemyselných“ a iných produktov z USA, aby sa znížil obrovský obchodný deficit Spojených štátov s Čínou, oznámil Biely dom.

Podľa oznámenia Bieleho domu večera trvala približne 2,5 hodiny. Donald Trump bol pred stretnutím so Si Ťin-pchingom optimistický a vyhlásil, že by na ňom mohlo byť dohodnuté „niečo skvelé“. Čína a Spojené štáty uvalili na svoju obchodnú výmenu sériu ciel a analytici očakávali, že by večera mohla napätie medzi Washingtonom a Pekingom uvoľniť.

Podľa ekonomického poradcu Bieleho domu Larryho Kudlowa prebehla večera Trump – Si „veľmi dobre“. Trump už skôr uviedol, že hlavným dôvodom, prečo by schôdzka mohla priniesť pokrok v riešení vzájomného sporu medzi oboma krajinami, je „neuveriteľný vzťah“, ktorý ho s čínskym prezidentom spája.

V závere stretnutia oboch štátnikov bol podľa čínskeho anglickojazyčného denníka South China Morning Post počuť potlesk členov oboch delegácií.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna