Katar odchádza z ropného kartelu OPEC

Katar oznámil, že v januári vystupuje z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Ide o prvý prípad odchodu blízkovýchodnej krajiny z kartelu od jeho vzniku v roku 1960.

03.12.2018 12:06
debata

Vo vyhlásení, ktoré v pondelok zverejnil katarský minister energetiky Saad Sherida al-Kaabi, sa konštatuje, že krajina plánuje zvýšiť export plynu zo 77 mil. ton na 110 mil. ton ročne. Zároveň uviedol, že Katar chce zvýšiť ťažbu ropy. Katar je najväčším exportérom skvapalneného zemného plynu na svete.

OPEC na vyhlásenie Kataru hneď nereagoval. Kartel má na tohtomesačnej schôdzke diskutovať o prípadnej redukcii ťažby. V novembri saudskoarabský minister energetiky Chálid al-Falíh uviedol, že OPEC a ropné krajiny spolupracujúce s kartelom budú pravdepodobne musieť znížiť dodávky, a to možno o 1 mil. barelov denne, aby dostali situáciu na trhu do rovnováhy. Katar ťaží iba zhruba 600 tis. barelov ropy denne. Odchod Kataru z OPEC-u, ktorý sa na jeho celkovej ťažbe podieľa necelými dvoma percentami, tak veľmi neovplyvní pozíciu kartelu na trhu.

V júni 2017 Bahrajn, Egypt, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty zrušili kontakty s Katarom. Tieto štáty tvrdia, že dôvodom krízy je to, že Katar podporuje extrémistické organizácie v regióne, čo však krajina popiera.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Katar #OPEC