Trump: Čína súhlasila so znížením ciel na osobné vozidlá

Prezident USA Donald Trump oznámil, že Čína súhlasila so "znížením a odstránením" ciel na dovoz osobných vozidiel z USA. Tieto clá sú teraz vo výške 40 percent.

04.12.2018 06:54
debata (1)

Trump to bez ďalších podrobností oznámil na svojom účte krátko potom, čo sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodol na summite G20 na 90-dňovom prímerí v obchodnom spore. Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow neskôr uviedol, že Čína by automobilové clá mohla znížiť okamžite. „Očakávame, že tieto clá klesnú na nulu,“ vyhlásil tiež. Čína zatiaľ nemala žiadne vyhlásenie ku clám na automobily.

Peking v rámci odvetných opatrení za americké clá v júli zaviedol na vozidlá vyrábané v USA mimoriadne clo vo výške 25 percent, takže celkové zaťaženie dosiahlo 40 percent. Trump minulý týždeň nariadil úradom preskúmanie týchto čínskych ciel. Spojené štáty teraz na dovoz osobných automobilov z Číny uplatňujú sadzbu 27,5 percenta.

Každé zníženie alebo zrušenie dodatočných ciel je prínosom pre výrobcov automobilov, ako sú Tesla, BMW a Daimler, ktorí vyrábajú automobily v USA a vyvážajú ich do Číny. Akcie automobiliek BMW a Daimler v pondelok posilnili o takmer päť percent.

Dodatočné clá spomalili predaj dovážaných automobilov na čínskom trhu, ktorý je najväčší na svete a ktorý zrejme tento rok vykáže prvý prepad za viac ako dvadsať rokov. O možnosti znížiť sadzby na dovoz automobilov z USA obe strany podľa zdrojov agentúry Bloomberg oboznámených so situáciou rokovali už pred summitom v Buenos Aires. Rozsah a načasovanie tohto zníženia ale podľa zdrojov neboli jasné.

V obchodnom spore, ktorý otriasol finančnými trhmi a ohrozuje svetový ekonomický rast, sa Spojené štáty a Čína na summite G20 v Argentíne dohodli na 90-dňovom prímerí. Kudlow v pondelok upozornil, že dohodnuté prímerie začne platiť od 1. januára.

Obe krajiny sa budú počas prímeria snažiť vyjednať obchodnú dohodu a nebudú zavádzať nové clá. Čína navyše sľúbila nákup niektorých tovarov z USA. Oznámil to Biely dom po rokovaní Donalda Trumpa sa Si Ťin-pchingom.

Trump sľúbil, že od 1. januára nezvýši clo na čínsky tovar, ktorého ročná hodnota dovozu dosahuje 200 miliárd USD, na 25 percent zo súčasných desiatich percent. Nebudú zavedené ani žiadne iné clá. Peking potom súhlasil, že kúpi bližšie neurčený, ale veľmi podstatný objem poľnohospodárskeho, energetického a priemyselného tovaru aj ďalších produktov z USA.

1 debata chyba