VIDEO: Energie výrazne zdražejú, cena vody stúpne mierne

Slovenské domácnosti si za energie v budúcom roku priplatia. Ako informoval na utorňajšej tlačovej besede predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ľubomír Jahnátek, od nového roku sa zvýšia ceny elektriny, plynu a tepla.

04.12.2018 11:23 , aktualizované: 13:00
debata (101)
Video

Dôvodom ich zvyšovania je najmä vývoj cien komodít na svetových trhoch, keď ceny elektriny stúpli o vyše 27 %, ceny plynu o viac ako 24 % a emisné povolenky zdraželi o 222 %. „Ceny na trhoch sa jednoducho zbláznili,“ zdôraznil Jahnátek.

Priemerná maximálna cena elektriny sa pre domácnosti v budúcom roku zvýši o 5,66 %. Domácnosti si tak za elektrinu mesačne priplatia od 60 centov až po 7 eur. Podľa toho, od akej spoločnosti elektrinu odoberajú a aké množstvo. Najmenej si priplatia odberatelia v kategórii D1 odoberajúci elektrinu od ZSE Energia, najviac odberatelia z kategórii D3 odberajúci elektrinu od Východoslovenskej energetiky. V priemere sa domácnostiam odoberajúcim elektrinu od západoslovenských energetikov zvýšia ceny elektriny o 6,62 %, od stredoslovenských energetikov o 6,63 % a od východoslovenských energetikov o 7,38 %.

Domácnosti sa musia pripraviť aj na zvyšovanie cien plynu. Ako uviedol Jahnátek, v priemere sa ceny plynu od nového roku zvýšia o 5,67 %. Domácnosti si tak v závislosti od kategórie odberu a od toho, od koho odoberajú plyn, priplatia mesačne od 91 centov do 5,31 eura.

Regulátor rozhodol aj o zvyšovaní cien tepla. Maximálne ceny tepla sa od budúceho roku zvýšia v priemere o 4,7 %. Domácnosti si tak za teplu priplatia zhruba 1,85 eura za mesiac. „Teplo zdražie najmä pre rast cien plynu prostredníctvom, ktorého teplári vyrábajú teplo a rast cien elektriny, ktorú potrebujú pre svoju prevádzku,“ dodal Jahnátek.

Domácnosti si v budúcom roku priplatia aj za vodné a stočné. Regulátor rozhodol o tom, že vodné a stočné sa zvýši v priemere o 1,7 %. „Pre trojčlennú rodinu znamená nárast výdavkov asi o 30 centov mesačne,“ konštatoval Jahnátek.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #teplo #elektrina #vodné a stočné #ÚRSO