Ministri financií eurozóny sa dohodli na reformách menovej únie

Ministri financií členských krajín eurozóny sa dohodli na reformách menovej únie, vrátane posilnenia Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) - eurovalu.

04.12.2018 11:16
debata

Po zasadnutí ministrov to novinárom povedal predsedajúci stretnutia Mario Centeno. Podľa agentúry DPA však zostáva otvorená debata o vytvorení rozpočtu eurozóny a zavedení spoločného systému na ochranu vkladov.

Plány pre budúcnosť eurozóny boli podľa Centeno najdôležitejšou témou zasadnutia. „Rokovania boli veľmi obtiažne, ale domnievam sa, že výsledok predstavuje prielom v niektorých kľúčových otázkach,“ uviedol predseda Euroskupiny.

„Dohodli sme sa na posilnení úlohy ESM, aby sme zvýšili schopnosť eurozóny odvracať a riešiť krízy,“ dodal. Ministri sa podľa neho dohodli aj na opatreniach, ktoré majú podporiť udržateľnosť verejných dlhov v eurozóne.

Zasadnutie ministrov financií eurozóny sa začalo už v pondelok. „Po takmer 16 hodinách rokovaní v euroskupine máme výsledok – dobrý výsledok. Reforma eura robí zásadné pokroky,“ uviedol v utorok nemecký minister financií Olaf Scholz.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna