Silný rast miezd v Česku je pre mnohé firmy dlhodobo neudržateľný, varujú analytici

Súčasný rast priemernej mzdy v Česku ohrozuje konkurencieschopnosť mnohých firiem a dlhodobo je pre ne neudržateľný. Napriek tomu mzdy budú aj koncom roka rast silným tempom, ktoré budúci rok len mierne spomalí. Vyplýva to z vyjadrení analytikov oslovených ČTK. Štatistika podľa nich ukazuje, že rast miezd je predovšetkým u zamestnancov s nižšími príjmami.

05.12.2018 07:04
debata (43)

Priemerná hrubá mzda v Česku sa v treťom štvrťroku medziročne zvýšila o 2458 korún na 31 516 Kč (približne 1 215 eur). Nominálny nárast predstavoval 8,5 percenta. Reálne po zahrnutí rastu spotrebiteľských cien bola mzda vyššia o šesť percent. Medián miezd, ktorý predstavuje mzdu presne uprostred rozdelenie hodnôt miezd, vzrástol o 9,8 percenta na 27 719 korún.

„Ekonomika sa už dlhšiu dobu nachádza v stave plnej zamestnanosti, keď si zamestnávatelia medzi sebou navzájom preplácajú zamestnanca, a rýchly rast miezd je len odrazom tohto stavu. Pre niektoré firmy môže byť takto rýchly rast miezd a teda aj nákladov práce problém a ohroziť ich cenovú konkurencieschop­nosť,“ uviedol ekonóm Deloitte Václav Franče.

Celkový rast miezd pritom podľa hlavného ekonóma ING Jakuba Seidlera za celý tento rok presiahne osem percent, čo bude najvyšší ročné rast za posledných 15 rokov. „V budúcom roku očakávame mierne spomalenie a rast miezd v rozmedzí šesť až sedem percent. Ziskovosť mnohých firiem sa vďaka rastúcim mzdovým nákladom znižuje, a ochota firiem pridávať sa tak bude budúci rok znižovať napriek tomu, že trh práce zostane naďalej veľmi napätý,“ uviedol.

V nasledujúcom období tempo rastu miezd už začne pozvoľna slabnúť aj podľa hlavného ekonóma UniCredit Bank Pavla Sobíška. „Podpíšu sa na tom horšie ekonomické výsledky mnohých firiem, pre ktorých predstavuje súčasný rast miezd dlhodobo neúnosnú záťaž,“ uviedol.

Aj podľa hlavného ekonóma Generali Investments CEE Radomíra Jáča sa pre rast miezd znižuje miera ziskovosti nefinančných spoločností v českej ekonomike, čo je faktor, ktorý hovorí proti ich ďalšiemu zrýchleniu rastu. „Samozrejme nemožno vylúčiť, že v kombinácii s rastom minimálnej mzdy a zvyšovaním platov vo verejnom sektore bude rast priemerných zárobkov v roku 2019 nakoniec vyšší, než sa teraz očakáva, potom by ale spomalenie rastu priemernej mzdy nasledovalo najneskôr v roku 2020,“ uviedol.

Analytik spoločnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že rast miezd teraz významne predbieha produktivitu práce, čo môže mať do budúcna negatívny vplyv na konkurencieschop­nosť domácich podnikov.

„Pozitívom vo vzťahu ku konkurencieschop­nosti zostáva aspoň to, že podobne rýchly rast miezd majú aj ďalšie krajiny skupiny V4 ako Maďarsko, Poľsko či Slovensko,“ dodal.

Podľa analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkovej za pozornosť stojí aj rast mediánovej mzdy, ktorá rastie rýchlejšie ako mzda priemerná. „To znamená, že k nárastu miezd dochádza predovšetkým u ľudí s nižšími príjmami. Pomyselné nožnice medzi bohatými a chudobnými sa tak nepatrne zatvárajú,“ uviedla.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Česko