Tržby v obchodoch stúpli v októbri o 6 percent

Tržby v maloobchode v októbri medziročne vzrástli o 6 %. Ako ďalej vyplýva z údajov Štatistického úradu SR, najvýraznejší rast z toho zaznamenal maloobchod ostatného tovaru v špecializovaných predajniach, a to o 16,2 %.

05.12.2018 10:04
debata

Maloobchod mimo predajní, stánkov a trhov stúpol medziročne o 17,7 % a maloobchod s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 6,7 %. Nižšie tržby boli hlavne v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 2,3 %.

Desaťmesačné tržby v maloobchode medziročne stúpli o 3,9 %. Rast podľa úradu súvisel s vyššími tržbami najmä v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 14,1 %, maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 14,8 % a v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 10,1 %. Pokles tržieb bol v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 4 % a v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 16,6 %.

Tržby vo veľkoobchode v októbri v porovnaní s októbrom 2017 vzrástli v úhrne o 12,6 %, a to vplyvom rastu vo všetkých jeho činnostiach. Vývoj ovplyvnili vyššie tržby predovšetkým v ostatnom špecializovanom veľkoobchode o 13,2 %, nešpecializovanom veľkoobchode o 23,4 % a vo veľkoobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 11,3 %.

Desaťmesačné tržby vo veľkoobchode boli vyššie o 7,9 %, a to vplyvom rastu takmer vo všetkých činnostiach. Najvýznamnejšie vzrástli v ostatnom špecializovanom veľkoobchode o 14 %, veľkoobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 9,4 % a v nešpecializovanom veľkoobchode o 6,2 %. Tržby sa za desať mesiacov znížili len vo veľkoobchode s poľnohospodár­skymi surovinami a živými zvieratami o 1,5 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod