Cena paládia po 16 rokoch preskočila cenu zlata

Cena paládia je prvýkrát do roku 2002 vyššia ako cena zlata. Za posledné menej ako štyri mesiace sa pritom cena tohto kovu, ktorý sa používa predovšetkým v katalyzátoroch výfukových plynov motorových vozidiel, zvýšila o 50 percent na rekord 1263,56 dolára za uncu (oz; 31,1 gramu).

05.12.2018 19:44
debata (22)

Cena zlata sa v stredu popoludní pohybovala blízko hodnoty 1235 dolárov za uncu. Ešte pred dvoma rokmi bolo zlato asi dvakrát drahšie ako paládium.

Zlato tento rok dopláca na eskaláciu obchodného napätia medzi Spojenými štátmi a Čínou a na rast úrokových sadzieb v USA, teda faktory, ktoré hovoria skôr v prospech dolára. Predpoklady, že investori sa v čase rastúcej ekonomickej neistoty a protekcionizmu budú obracať k zlatu ako bezpečnej investícii, sa nenapĺňajú. Dolár ako tradičné bezpečná investícia tak poráža nielen zlato, ale napríklad aj japonský jen. Silnejší dolár potom zdražuje zlato držiteľom iných mien, čo tlmí dopyt po tomto kove.

Zisky paládia tento rok zatieňujú i platinu. Obidva kovy sa primárne používajú v automobilovom priemysle, ale platina sa používa častejšie v automobiloch s naftovým motorom, o ktoré je od škandálu Volkswagenu s emisiami nižší záujem.

Kým ponuka popredných výrobcov vrátane Ruska a Juhoafrickej republiky nerastie, svetový dopyt po paládiu má podľa konzultačnej spoločnosti Metals Focus tento rok dosiahnuť rekordných približne 8,5 milióna uncí.

Paládium na rozdiel od platiny profituje z prechodu na benzínové motory a z očakávaného rozmachu hybridných áut, kde je tiež častejšií benzínový pohon. Z dlhodobého hľadiska sa ale vďaka dôrazu na elektromobily dá podľa analytikov očakávať pokles dopytu tak po paládiu, ako aj po platine. Krátkodobo by cena paládia mohla vďaka špekulatívnemu záujmu ešte stúpnuť, uviedli analytici Commerzbank, najmä keď trh tohto kovu je relatívne malý a nelikvidný.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #paládium