Z Bratislavy do Zürichu pofrčí vlak aj dvestovkou. Viedeň sa má priblížiť na 40 minút

Priamy rýchlovlak z Bratislavy do Zürichu to zvládne za menej ako desať hodín. Od roku 2023 má cesta vlakom do Viedne trvať 40 minút namiesto hodiny.

06.12.2018 12:58
Vlak Bratislava - Zürich Foto: ,
Interiér súpravy nového priameho vlaku Bratislava - Zürich na Hlavnej stanici v Bratislave.
debata (17)

Cestujúci z Bratislavy sa do švajčiarskeho Zürichu dostanú rýchlovlakom za necelých 10 hodín bez prestupu. Je to významný krok k rýchlejšiemu a častejšiemu spojeniu smerom na západ. Vo štvrtok to povedal generálny riaditeľ národného dopravcu Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) Filip Hlubocký počas predstavenia vlakového prepojenia Railjet xpress, ktoré je výsledkom spolupráce s rakúskou železničnou spoločnosťou ÖBB. Začne premávať 9. decembra 2018.

Vysokorýchlostnú prepravu zabezpečí rakúska súprava Viaggio Comfort, jej maximálna rýchlosť je 230 kilometrov za hodinu. „Railjet xpress predstavuje aj obrovské skúsenosti pre rušňovodičov ZSSK, ktorí absolvovali výcvik v školiacom stredisku ÖBB. Podmienky získavania osvedčenia na vedenie súpravy a rušňa radu 1116 boli nastavené rovnako ako pre rakúskych rušňovodičov. Naši zamestnanci museli preukázať schopnosť viesť vlak konštrukčnou rýchlosťou,“ konštatoval šéf ZSSK.

„Medzi Bratislavou a Viedňou existuje 30 vlakových spojení a chceme tento počet rozšíriť. Od roku 2023 plánujeme výrazné zrýchlenie spojenia Bratislavy a Viedne na základe čiastočného zdvojkoľajnenia trate medzi týmito mestami, čím sa podarí skrátiť čas cesty zo 60 minút na 40,“ uviedla členka predstavenstva ÖBB-Personenverkehrs AG Michaela Huberová. Zástupca národného dopravcu spomenul v tejto súvislosti dokončene trate Bratislava – Marchegg – Viedeň.

Podľa informácií ZSSK k rýchlostným vlakom Railjet xpress budú vedené vlaky Poľana a Zemplín z východného Slovenska. Nový pár vlakov InterCity z Košíc bude mať zabezpečený prípoj vo Viedni do a z Zürichu a Frankfurtu nad Mohanom.

Na prezentácii boli prítomní veľvyslanec SR v Rakúsku Peter Mišík a veľvyslanec Rakúska na Slovensku Helfried Carl, ktorí vyzdvihli význam dopravného prepojenia pre vzájomné spoznávanie sa obyvateľov oboch krajín a ekonomickú spoluprácu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Železničná spoločnosť Slovensko