Kartel OPEC odložil rozhodnutie o ťažbe, ceny ropy prudko klesli

Ceny ropy prudko klesajú. Reagujú na rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) oznámiť prípadné obmedzenie ťažby ropy nie po štvrtkovom skončenom stretnutí svojich členov, ale až po piatkovom rokovaní s ostatnými producentmi na čele s Ruskom.

06.12.2018 22:59
debata (8)

Severomorská ropa Brent okolo 17:30 SEČ strácala 3,6 percenta a posunula sa na 59,36 USD za barel, americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase odpisovala štyri percentá na 50,75 dolára za barel.

Jeden z delegátov OPEC agentúre Reuters povedal, že ropný kartel na štvrtkovom zasadnutí dosiahol predbežnú dohody o znížení ťažby. Jeho rozsah podľa neho ale zatiaľ nebol pevne stanovený. Pozorovatelia odhadujú, že dohodnuté škrty v ťažbe by sa mohli pohybovať medzi jedným a 1,4 miliónmi barelov denne. Saudskoarabský minister energetiky Chálid Fálih naznačil, že za prijateľný výsledok by považoval zníženie dodávok o jeden milión barelov denne.

Pod ďalší tlak sa ceny ropy dostala po zverejnení správy o prudkom prepade amerických zásob. Podľa amerického vládneho Úradu pre energetické informácie (EIA) sa v týždni do 30. novembra znížili o 7,3 milióna barelov, zatiaľ čo analytici očakávali pokles len o 942 000 barelov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC