VIDEO: Mäso doma chované, načierno predané

Na Slovensku kvitne nelegálny predaj mäsa a mäsových výrobkov. Tzv. pôvodné domáce výrobky sa ponúkajú cez ambulantný predaj a čoraz viac prostredníctvom internetu. Zväz spracovateľov mäsa vystríha spotrebiteľov, aby si mäso a výrobky z neho od neregistrovaných výrobcov nekupovali. Vystavujú sa nebezpečným zdravotným rizikám s možným tragickým koncom.

07.12.2018 06:00
Eva Forrai, mäso Foto: ,
Podľa riaditeľky Zväzu spracovateľov mäsa Evy Forrai je dôležité si uvedomiť, že neraz ide o dovážanú surovinu, spracovávanú v garážach a priestoroch, ktoré nespĺňajú hygienické štandardy.
debata (230)
Video

Rozbiehajúca sa zabíjačková sezóna a blížiace sa Vianoce predaju mäsa a rôznych mäsových špecialít prajú. Čiernym výrobcom a obchodníkom sa darí, pretože svoje produkty predávajú lacnejšie ako obchodné siete či registrované gazdovské dvory realizujúce známy predaj z dvora. Ľuďom brnkajú na strunu tvrdiac, že „mäsko pochádza z domáceho chovu, je to čistý prírodný produkt, ktorý neobsahuje nijakú chémiu.“

Podľa riaditeľky Zväzu spracovateľov mäsa Evy Forrai je však opak často pravdou. Pôvod mäsa sa nedá vystopovať, neraz ide dovážanú surovinu, spracovávanú v garážach a priestoroch, ktoré nespĺňajú hygienické štandardy. Zloženie výrobkov je veľkou neznámou – počnúc aditívami a končiac pitnou vodou. Vo výrobkoch často dochádza k zámene drahších druhov mäsa za lacnejšie. Dosť dôvodov na to, aby si ľudia nekupovali „zaručene kvalitné domáce výrobky“.

Ohrozujú ľudí, okrádajú štát

Zväz spracovateľov mäsa upozorňuje, že okrem ohrozenia zdravia spotrebiteľov prichádza štát o nemalé finančné prostriedky na daniach. Mäsiar Peter Lančarič, člen predstavenstva mäsiarskeho zväzu, upozornil, že mäsiari zo sivej zóny ekonomiky sa vymykajú kontrole tak štátnej veterinárnej a hygienickej služby, ako aj daňových úradov. Nie sú registrovaní ani ako živnostníci. Odhadol, že na trh sa pokútnym spôsobom môže dostávať od 5 do 10 percent mäsa a mäsových výrobkov.

Potláčanie výroby načierno sa podľa Zväzu spracovateľov mäsa nedarí. Štátu údajne chýbajú páky na to, aby rázne vyčistil trh od nepoctivej konkurencie. Tú predstavujú nielen domáci neregistrovaní producenti, distribútori a obchodníci, ale aj dodávatelia spoza hraníc, pretože ambulantný predaj prekvitá najmä v severnom pohraničí. Prostredníctvom dobre zorganizovaných sietí však preniká aj do vnútrozemských regiónov.

S tvrdením, že štát nemá potrebné páky na vykorenenie čierneho predaja, nesúhlasí ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. „Vieme o tomto probléme a aj preto sme tohto roku novelizovali zákon,“ povedal šéf štátneho potravinového dozoru. Už od septembra tohto roku môžu podľa Jozefa Bíreša veterinári vstúpiť do objektu, pokiaľ je podozrenie, že sa v ňom robí nekalá činnosť, ktorá ohrozuje zdravie spotrebiteľa.

Je nemysliteľné, aby veterinári prečesávali dom za domom. Oveľa dôležitejšie je, aby sa ľudia nesprávali dôverčivo k ponukám vyzývajúcim ich na kúpu tzv. kvalitných domácich výrobkov. „Nahovárajú ľuďom, že ide o mäso z doma chovaných zvierat, pritom ide neraz o produkt, ktorý doputoval na Slovensko spoza hraníc,“ hovorí Jozef Bíreš a dodáva, že predaj na Slovensku by nefungoval bez pomoci domácich distribútorov a obchodníkov.

Značka garantuje zodpovednosť

Štátna veterinárna a potravinová správa môže každému neregistrovanému výrobcovi a obchodníkovi okamžite zakázať činnosť a pokutovať ho. Sankcie sa pohybujú od 150 až 200 eur, ale môžu prekročiť aj 10-tisíc eur. Ľudia sa nemôžu spoliehať, že štátny potravinový dozor okamžite vychytá nepoctivých výrobcov a obchodníkov. Dôležité je, aby spotrebitelia ľahkovážne nekupovali to, čo sa za kvalitný a chutný domáci produkt iba vydáva. Aj ten, kto ponúka predaj mäsa a mäsových výrobkov cez internet, musí byť registrovaný.

Boj s nepoctivcami bude podľa Bíreša o to úspešnejší, o čo viac sa doň zapoja spotrebitelia, ktorí upozornia v obciach na neohlásené ambulantné predaje mäsa alebo čierne prevádzky, kde sa ošípané zabíjajú, spracúvajú a distribuujú načierno. Predaj načierno sa odohráva často v rómskych osadách. Veterinárov však nie je toľko, aby mohli byť všade. Všade sú však občania, ktorým nič nebráni, aby upovedomili o nekalej výrobnej či obchodnej činnosti.

Zväz spracovateľov mäsa nemá nič proti konkurencii, pokiaľ konkurencia plní stanovené podmienky. Ten, kto sa však vyhýba registrácii, podvádza štát, a keďže sa vymyká veterinárnej kontrole, môže ohrozovať aj zdravie ľudí.

Na Slovensku je momentálne registrovaných 123 bitúnkov, 321 rozrábok mäsa domácich kopytníkov, 60 výrob mäsových prípravkov a 184 prevádzok na výrobu mäsových výrobkov. Títo výrobcovia sa k zodpovednosti za svoje výrobky hlásia prostredníctvom svojej značky. Všetci sú pravidelne kontrolovaní zo strany kontrolných orgánov.

© Autorské práva vyhradené

230 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mäso