Eurozóna spomalila rast viac, než bol odhad

Rast ekonomiky eurozóny sa v 3. kvartáli spomalil viac, než sa pôvodne predpokladalo. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

07.12.2018 13:17
debata (3)

Podľa Eurostatu dosiahol rast ekonomiky eurozóny v 3. štvrťroku medziročne 1,6 %. V 2. kvartáli vzrástla ekonomika eurozóny o 2,2 %. Najnovší údaj za 3. kvartál predstavuje výraznejšie spomalenie rastu, nakoľko predbežný odhad poukazoval na rast na úrovni 1,7 %.

V medzikvartálnom porovnaní rast ekonomiky bloku s jednotnou menou dosiahol 0,2 %, čím Eurostat potvrdil predbežný odhad zverejnený v polovici novembra. Aj v tomto prípade ide o spomalenie tempa rastu ekonomiky, keď v 2. kvartáli ekonomika eurozóny vzrástla o 0,4 %.

V širšej Európskej únii vzrástla ekonomika v 3. kvartáli v medziročnom porovnaní o 1,8 %. Mierne tak spomalila tempo rastu, keď v 2. štvrťroku rast dosiahol 2,1 %. Medzikvartálne sa hrubý domáci produkt (HDP) Európskej únie zvýšil o 0,3 % po 0,5-percentnom raste v predchádzajúcom kvartáli.

Z jednotlivých členských štátov najvýraznejšie rástla ekonomika v medzikvartálnom porovnaní na Malte (3,6 %), v Rumunsku (1,9 %) a Poľsku a Lotyšsku (v obidvoch prípadoch o 1,7 %). Pokles zaznamenali Litva (-0,3 %), Nemecko a Švédsko (v obidvoch prípadoch –0,2 %) a Taliansko (-0,1 %).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna