VIDEO: Slovensko môže mať kľúčovú rolu v rozšírení umelej inteligencie

Masívny rozvoj umelej inteligencie môže naštartovať ukončenie vývoja 64-bitového vysokovýkonného čipu Prodigy, ktorý spolu so svojím tímom v americkom Silicon Valley vyvinul slovenský vedec Radoslav Danilák. Ten stojí aj za nadnárodnou spoločnosťou Tachyum, ktorej slovenská pobočka môže v budúcnosti viesť globálny výskum aj vývoj počítačových super čipov.

09.12.2018 12:00
debata (6)
Video

"Pred približne dvadsiatimi piatimi rokmi urobila skupina nadšencov zo Slovenska veľmoc vo výrobe automobilov. Dnes sa niečo podobné môže stať v IT priemysle, kde je oveľa väčší dôraz na výskum a vývoj,“ povedal Adrián Vyčítal, člen predstavenstva spoločnosti Tachyum.

V rámci 24-hodinového cyklu je viac ako 50 percent serverov v datacentrách nevyužitých. To predstavuje zásadnú mieru nevyužitia inštalovaného hardvéru. Vďaka čipu Tachyum Prodigy budú môcť prevádzkovatelia datacentier rekonfigurovať nevyužité servery a využiť ich na prevádzku umelej inteligencie. Slovensko sa môže stať lídrom vo vývoji čipov, ak sa spoločnosti Tachyum podarí nájsť dostatok talentov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #umelá inteligencia #veda a technika #super čip