V Česku prudko rastie počet firiem, ktoré riadia 'bezdomovci'

Počet českých firiem, ktoré vlastnia alebo riadia osoby s trvalým pobytom na radnici, presiahol 14 450 a medziročne sa zvýšil o vyše tri štvrtiny.

08.12.2018 12:20
debata (15)

Vyplýva to z analýzy spoločnosti Bisnode. Obchodovanie s týmito firmami predstavuje podľa nej väčšie riziko a častejšie sa dostávajú do problémov.

Ako uviedla Bisnode vo svojej analýze, ktorú tento týždeň zverejnil server novinky.cz, počet takýchto firiem dosiahol 14.453, čo medziročne znamená rast o 76 %. Ide zhruba o 3 % všetkých firiem v Česku.

Ako uviedla analytička Bisnode Petra Štěpánová, v roku 2018 zásadným spôsobom vzrástol počet bezdomovcov a nimi vlastnených a riadených firiem. Pre obchodný styk to podľa nej znamená výrazne vyššie riziko, pretože tieto firmy sú omnoho rizikovejšie.

V prípade osôb, ktoré majú trvalý pobyt na rovnakej adrese ako mestský či obecný úrad, existuje podľa Štěpánovej riziko, že sa zámerne skrývajú pred kontaktovaním napríklad zo strany štátu alebo veriteľov. Rovnako tak môže ísť o skrachovaných podnikateľov, alebo v štatutárnom orgáne môžu hrať úlohu bieleho koňa. Nasadenie bieleho koňa zneprehľadňuje skutočné vlastnícke vzťahy v ekonomike a komplikuje preverovanie obchodných partnerov. Nadmerné využívanie bielych koní, teda bezdomovcov vo firmách, môže podľa Bisnode súvisieť aj s tvrdým postupom štátu, respektíve finančných úradov.

Najviac firiem, kde niektorý z majiteľov alebo štatutárnych orgánov má trvalý pobyt hlásený na radnici, je v Prahe – celkovo 3190. Nasledujú Stredočeský kraj (2164), Juhomoravský kraj (1626) a Moravskosliezsky kraj (1052). Najvýraznejšie tempo rastu v medziročnom porovnaní však zaznamenali v Královohradeckom a Ústeckom kraji. V nich sa za posledný rok počet firiem, ktoré sú vlastnené alebo riadené „bezdomovcami“, zdvojnásobil.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Česko