Japonská ekonomika klesla najviac za štyri roky

Japonská ekonomika v treťom štvrťroku klesla podľa revidovaných údajov v celoročnom prepočte o 2,5 percenta, čo bol najvyšší prepad za viac ako štyri roky.

10.12.2018 08:00
debata (3)

Pokles bol oveľa vyšší než uvádzal predbežný údaj z minulého mesiaca, hlavne pre pád výdavkov firiem, ktorý ohrozuje výhľad investícií na budúci rok v čase, keď sa ekonomika závislá na vývoze potýka so spomalením globálneho rastu a obchodnými spormi, uviedla agentúra Reuters.

Pokles ekonomiky v období júl až september bol najhorší od druhého štvrťroka 2014, keď sa ekonomika prepadla o 2,8 percenta. Predbežný údaj zverejnený v polovici minulého mesiaca počítal so znížením hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,2 percenta. Analytici čakali pokles len o 1,9 percenta.

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa HDP znížil o 0,6 percenta, uvádza správa, ktorú zverejnila vláda. Podľa predbežných údajov mal klesnúť len o 0,3 percenta.

Pokles tretej najväčšej ekonomiky sveta je ďalším signálom ekonomického spomalenia v Ázii a Európe. Slabší rast nedávno oznámili aj Čína a Austrália, čo posilňuje obavy z rozširovania vplyvu čínsko-americkej obchodnej vojny.

Kapitálové výdavky sa v porovnaní s druhým štvrťrokom znížili o 2,8 percenta namiesto pôvodne uvádzaných 0,2 percenta. To bol najvyšší pokles od tretieho štvrťroka 2009.

Nebezpečenstvo, že firmy znižujú svoje výdavky, je znepokojujúce pre politikov, ktorí počítajú s tým, že kapitálové výdavky podporia ekonomický rast a infláciu. Kapitálové výdavky boli svetlým bodom ekonomiky od konca roka 2016, hlavne vďaka investíciám do automatiky a technológií, ktoré šetria pracovnú silu. Firmy sa tak snažili vyrovnať s nedostatkom pracovníkov.

Pokles kapitálových výdavkov je navyše obzvlášť znepokojujúci, pretože prichádza v čase spomalenia globálneho ekonomického rastu, posilňovania ochranárstva v obchode a slabnúcich ziskov firiem. To všetko má negatívny dopad na dôveru firiem.

Súkromná spotreba, ktorá sa na celkovom HDP podieľa zhruba 60 percentami, v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi klesla o 0,2 percenta. Domáci dopyt potom znížil celkový HDP o 0,5 percentu­álneho bodu. Čistý vývoz, teda vývoz mínus dovoz, znížil celkové HDP o 0,1 percentu­álneho bodu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #HDP