Rusi sú svetovou dvojkou vo výrobe zbraní za USA, predbehli Britániu

Rusko sa vlani stalo druhým najväčším výrobcom zbraní za Spojenými štátmi merané tržbami zbrojoviek. Zosadilo tak na tretiu priečku Britániu, ktorá si pozíciu svetovej dvojky držala od roku 2002.

10.12.2018 09:10
debata (133)

Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnil Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI). Správa tiež ukázala, že tržby 100 najväčších zbrojoviek sveta sa vlani zvýšili o 2,5 percenta na 398,2 miliardy USD . Ruské podniky mali na celkových tržbách podiel 9,5 percenta.

Údaje zahŕňajú tak domáci predaj, ako aj predaj zbraní do zahraničia, uviedla agentúra AP.

Výskumník SIPRI Siemon Wezeman upozornil, že ruskí výrobcovia zbraní a zbrojných systémov zaznamenávajú vysoký rast od roku 2011. „To je v súlade s rastom výdavkov Ruska na nákup zbraní pre modernizáciu ozbrojených síl,“ uviedol Wezeman.

Samohybné húfnice Msta-S na prehliadke v Moskve. Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
sprievod, moskva, rusko, cervene namestie, tank, hufnica Samohybné húfnice Msta-S na prehliadke v Moskve.

Prvýkrát od roku 2002, teda za obdobie, keď je táto správa v súčasnej podobe zverejňovaná, sa medzi desať najväčších výrobcov zbraní dostala firma z Ruska. Je to štátny podnik Almaz-Antey, ktorý okrem iného vyrába vyspelé systémy protileteckej obrany. Celkovo tržby ruských zbrojoviek vlani vrástli o 8,5 percenta na 37,7 miliardy USD a medzi 100 najväčších zbrojoviek sveta sa dostalo desať ruských firiem.

Zoznamu 100 najväčších svetových zbrojoviek naďalej dominujú americkej spoločnosti, ktorých sa na zoznam dostalo 42 a na celkových tržbách sa vlani podieľali 57 percentami. Najväčším výrobcom zbraní bola vlani opäť firma Lockheed Martin.

Najväčším výrobcom zbraní v západnej Európe zostala Veľká Británia. Na zozname najväčších zbrojoviek je 24 firiem zo západnej Európy a ich tržby vlani stúpli o 3,8 percenta na 94,9 miliardy USD. Na celkových tržbách potom mali podiel 23,8 percenta.

Správa tiež upozornila na vývoj v Turecku. Tržby tureckých zbrojoviek sa medziročne zvýšili o 24 percent. Podľa SIPRI je to zrejme odrazom snáh Turecka rozvinúť svoj zbrojný priemysel, a uspokojiť tak rastúci dopyt po zbraniach a stať sa menej závislým na zahraničných dodávkach.

Správa nezahŕňa údaje o čínskych spoločnostiach. Dôvodom je nedostatok spoľahlivých údajov o ich predaji.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #USA #zbrane