Jadrovú bezpečnosť na Slovensku podporí EIB 60-miliónovým úverom

Európska investičná banka (EIB) a spoločnosť Slovenské elektrárne, a.s., (SE) v pondelok v Bratislave podpísali zmluvu o poskytnutí úveru vo výške 60 miliónov eur na podporu zvýšenej bezpečnosti existujúcich jadrových elektrární v Jaslovských Bohuniciach (EBO) a v Mochovciach (EMO).

10.12.2018 10:35
debata (2)

Za EIB podpísal kontrakt jej viceprezident Vazil Hudák a za SE finančný riaditeľ spoločnosti Pedro Caňamero.

„Táto pôžička je zameraná predovšetkým na zlepšenie bezpečnostných opatrení v jadrových zariadeniach v elektrárňach Jaslovské Bohunice a Mochovce. Vychádza z právnych úprav, ktoré boli urobené hlavne po problémoch v jadrovej elektrárni Fukušima a ktoré sa premietli aj do Národného akčného plánu SR,“ povedal Hudák.

EIB týmto podľa Hudáka podporuje bezpečnosť jadrových zariadení v SR. „Myslím si, že je to dôležité nielen pre občanov SR, ale aj okolitých krajín. Je to taktiež výraz podpory tých zdrojov elektrickej energie, ktoré sú nízkouhlíkové a čisté, čo je aj súčasťou celkového zamerania EIB v rámci ochrany životného prostredia a zamedzenia klimatických zmien,“ podčiarkol.

„SE sú náš dlhodobý partner. Sme veľmi radi, že môžme pokračovať v spolupráci. Veríme, že do budúcnosti nájdeme ďalšie možnosti, ako túto spoluprácu rozšíriť,“ dodal viceprezident EIB.

EIB je banka Európskej únie poskytujúca dlhodobé úverovanie. Je jedinou bankou, ktorú vlastnia členské štáty EÚ. Viac ako 90 % činnosti EIB sa zameriava na Európu, podporuje však aj vonkajšie a rozvojové politiky EÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Jaslovské Bohunice #Mochovce #Európska investičná banka #jadrová energia