Ghosn aj Nissan majú na krku obvinenie z falšovania výkazov

Japonská prokuratúra obvinila v pondelok bývalého predsedu predstavenstva automobilky Nissan Carlosa Ghosna, jeho poradcu Grega Kellyho a samotnú automobilku z podhodnotenia príjmov v správach pre príslušné úrady. Zároveň predĺžila Ghosnovi zadržiavaciu väzbu pre podozrenie z ďalších finančných priestupkov.

10.12.2018 10:51
debata (2)

Prokuratúra obvinila aj Nissan z predloženia falošných finančných výkazov. Škandál otriasol automobilovým svetom. Nissan vo svojom vyhlásení oznámil, že berie situáciu „mimoriadne vážne“.

Ghosna zatkli 19. novembra na základe podozrenia, že v priebehu piatich rokov od roku 2011 nenahlasoval celé príjmy a „podhodnotil“ ich o približne o 5 miliárd jenov (38,95 milióna e­ur).

V ten istý deň bol zatknutý aj Kelly, bývalý zástupca spoločnosti Nissan pre podozrenie zo spolupráce so 64-ročným Ghosnom, ktorý stál aj na čele automobiliek Renault a Mitsubishi Motors.

Ghosnovi sa pritom podaril pozoruhodný obrat v spoločnosti Nissan pred zhruba 20 rokmi, keď prevzal jej vedenie. V roku 1999 sa stal hlavným prevádzkovým riaditeľom japonskej firmy a v rokoch 2001 až 2017 bol jej generálnym riaditeľom, kým túto funkciu neprevzal súčasný šéf Hiroto Saikawa.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Nissan #Carlos Ghosn