Na dlhy bude treba v budúcom roku 4,3 miliardy eur

Celková plánovaná potreba krytia štátneho dlhu a deficitu štátneho rozpočtu bude v roku 2019 v hodnote 4,3 miliardy eur (štátne dlhopisy, štátne pokladničné poukážky a vládne úvery), vyplýva zo štátneho rozpočtu na budúci rok a je v súlade so zákonom o štátnom dlhu a zárukách. Informovala o tom Miriam Penxová z Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).

10.12.2018 13:05
debata

V roku 2019 podľa nej plánuje ARDAL podľa podmienok na trhu otvoriť jednu alebo dve nové línie dlhopisov prostredníctvom syndikovaného predaja alebo aukcie. S ohľadom na dopyt a fungovanie finančných trhov bude v prípade vhodných podmienok otvorená nová línia dlhopisu v hodnote troch miliárd eur v 2. kvartáli 2019, so splatnosťou podľa podmienok na trhu (10 až 20 rokov), ako aj nová línia dlhopisu v hodnote 1,5 až 3 miliardy eur na jar/jeseň 2019, s kratšou až strednou splatnosťou, podľa podmienok na trhu.

Celková hodnota predaných dlhopisov prostredníctvom syndikovaného predaja sa podľa Penxovej predpokladá v hodnote maximálne dve miliardy eur bez ohľadu na počet transakcií. Ďalšie línie dlhopisov môžu byť otvorené podľa potrieb riadenia dlhu a požiadaviek investorov.

Avizovala zároveň, že aj v roku 2019 plánuje ARDAL uskutočňovať predajné aukcie dlhopisov raz mesačne, obvykle tretí pondelok v mesiaci. Podľa potrieb riadenia likvidity, krytia dlhu a požiadaviek investorov bude možné uskutočniť v jednom aukčnom dni aukciu viacerých dlhopisov. Štandardne sa predpokladá, podobne ako v roku 2018, predaj jedného až troch dlhopisov v jeden aukčný deň. Aukcie v mesiacoch júl, august a december sa podľa nej neplánujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #ARDAL