Britská ekonomika s blížiacim sa termínom brexitu spomaľuje

Britská ekonomika s blížiacim sa termínom odchodu krajiny z Európskej únie stráca tempo. Britský štatistický úrad v pondelok oznámil, že hrubý domáci produkt (HDP) sa v období od augusta do októbra zvýšil len o 0,4 percenta v porovnaní s rastom 0,6 percenta v období od júla do septembra.

10.12.2018 15:12
debata (2)

Za spomalením rastu je slabší predaj áut a odstávky výroby v továrňach, ktoré sú podľa podnikateľských združení dôsledkom neistoty ohľadom brexitu.

Pondelkové údaje podľa analytikov potvrdzujú, že solídne letné výsledky britskej ekonomiky predstavovali iba určitý výkyv spôsobený nezvyčajne teplým počasím, ktoré podporilo spotrebiteľské výdavky.

„Najnovšie údaje o HDP sú ďalším dôkazom, že negatívny vplyv pretrvávajúcej neistoty týkajúcej sa brexitu a značné cenové tlaky na spotrebiteľov a podniky si vyberajú svoju daň z britskej ekonomiky,“ uviedol hlavný ekonóm Britskej obchodnej komory Suren Thira.

Prudké spomaľovanie tempa hospodárskeho rastu v dôsledku neistoty okolo brexitu potvrdzujú aj najnovšie prieskumy v podnikateľskom sektore. Tie naznačujú, že v poslednom štvrťroku tohto roka by rast britskej ekonomiky mohol byť iba 0,1 percenta, uviedla agentúra Reuters.

Podľa analytika Chrisa Williamsona zo spoločnosti IHS Markit prieskumy naznačujú, že s príchodom nového roka by britská ekonomika mohla dokonca klesnúť, ak sa nezlepší dopyt.

Štatistický úrad v pondelok tiež upozornil, že by mohol údaj o hospodárskom raste za tretí štvrťrok z pôvodne ohlásených 0,6 percenta spresniť smerom nadol. Úrad zverejní revidované údaje o HDP za tretí kvartál 21. decembra.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit