Libra dopláca na brexitovú neistotu, je na 20-mesačnom minime

Kurz britskej libry v pondelok padol na najnižšiu úroveň od apríla 2017 po tom, čo premiérka Theresa Mayová odložila hlasovanie o návrhu dohody o brexite. Investori spanikárili a obávajú sa politickej neistoty v Británii.

11.12.2018 06:54
debata (1)

Mayová v pondelok povedala, že odkladá plánované hlasovanie a že jej návrh by bol zrejme výraznou väčšinou hlasov odmietnutý. Britský parlament mal o návrhu dohody o brexite s Európskou úniou hlasovať v utorok.

Tento krok zvýšil neistotu týkajúcu sa brexitu. Zvýšila sa pravdepodobnosť odchodu bez dohody, ale existujú aj ďalšie možnosti, ako je nové referendum o členstve v EÚ alebo nová dohoda s EÚ.

Libra voči doláru oslabila o 1,6 % a jej kurz padol až na 1,2507 USD/GBP. Najprudší pokles nastal potom, čo Mayová potvrdila odloženie hlasovania. Kurz voči euru sa znížil o 1,5 % až na 0,90875 GBP/EUR a bol najslabší od augusta.

Britský index, na ktorom je kótovaných množstvo exportných firiem, takže väčšinou rastie, keď libra oslabuje, klesol 0,8 %. Investori sa totiž obávajú dôsledkov politického chaosu. Index FTSE 250 stratil až 2 %.

Výnosy 10-ročných britských dlhopisov sa znížili o 7,5 bázického bodu na 1,19 %, čo bolo najmenej od polovice augusta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #libra #Brexit