Inflácia vo Venezuele prekročila milión percent

Medziročná miera inflácie vo Venezuele v novembri dosiahla 1,3 milióna percent.

11.12.2018 07:21
debata (44)

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 144 percent, teda o niečo miernejším tempom ako v októbri. Uviedlo to v pondelok venezuelské národné zhromaždenie ovládané opozíciou. Venezuela už dlhší čas zápasí s hospodárskou recesiou sprevádzanou hyperinfláciou.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro koncom minulého mesiaca zvýšil minimálnu mesačnú mzdu o 150 percent na 4500 bolivarov. To podľa kurzu na čiernom trhu zodpovedá menej ako desiatich dolárom, napísala agentúra Reuters.

Podľa Madura je Venezuela obeťou ekonomickej vojny vedenej opozíciou s pomocou Washingtonu. Kritici však tvrdia, že problémy v krajine sú výsledkom zlých politických rozhodnutí, vrátane nekontrolovaného tlačenia nových peňazí na financovanie rastúceho rozpočtového deficitu.

Medzinárodný menový fond (MMF) už v októbri predpovedal, že spotrebiteľské ceny vo Venezuele sa za celý tento rok zvýšia o 1,37 milióna percent. V budúcom roku fond očakáva zrýchlenie inflácie na desať miliónov percent. MMF už skôr prirovnal súčasný stav vo Venezuele ku kríze v Nemecku v roku 1923 či v Zimbabwe pred desiatimi rokmi.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela