Nespokojní farmári sa chystajú na traktoroch opäť vyraziť do ulíc

Farmári vyhlasujú štrajkovú pohotovosť a začali pripravovať ďalšie protesty na traktoroch, pretože situácia v poľnohospodárstve sa vôbec nezmenila. Informoval o tom v utorok na tlačovej besede v mene Občianskeho združenia Iniciatíva poľnohospodárov Ján Cenkner.

11.12.2018 17:07
debata (16)

Uviedol, že dokonca prípady niektorých malých a stredných farmárov hovoria, že situácia je ešte horšia ako v minulosti.

Iniciatíva poľnohospodárov prijala stanovisko k zmenám zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov. Konštatuje v ňom, že aj po zmenách sú drobní vlastníci v nevýhode oproti veľkým vlastníkom pôdy. Podľa nej obmedzuje menšinových vlastníkov, lebo im odníma obsah vlastníckeho práva, keďže nemôžu vstúpiť na svoj pozemok, ak sa tak rozhodne väčšinový vlastník alebo nájomca. Odníma im ústavou priznané práva na ochranu vlastníctva.

„Novela zákona je účelová, ktorá vyvoláva zdanie právnosti. V skutočnosti vytvára podmienky, aby agrobaróni získavali výhody na úkor drobných vlastníkov pôdy,“ uvádza Iniciatíva poľnohospodárov vo svojom stanovisku.

K protestným aktivitám poľnohospodárov sa už pridávajú aj lesníci i poľovníci, o čom informoval za lesníkov Ján Mičovský, signatár výzvy Odmietame a za poľovníkov Jaroslav Szabó.

"Premiér Pellegrini sa nedávno v súvislosti s protestmi za zastavenie ťažby v bani Nováky vyjadril – ‚Nikto nemôže vstúpiť len tak na cudzí pozemok‘. To premiérovi neprekáža, keď poľnohospodár vlastniaci pozemok sa naň roky nemôže dostať a niekto cudzí naň vstupuje a berie na pozemok dotácie. Zarážajúce je, že nepríde s nami o problémoch diskutovať napriek trom pozvaniam,“ povedal Cenkner.

Ako jeden z najväčších problémov označujú farmári stav, že sa nevedia dostať k vlastným pozemkom alebo pozemkom, ktoré majú v prenájme. Napríklad podľa farmára Františka Oravca z Gyňova pri Košiciach jeho firma vyhrala pojednávania na všeobecných súdoch i na ústavnom súde, zároveň má právoplatné exekučné rozhodnutie vo svoj prospech a napriek tomu sa nevie dostať ku svojim pozemkom. Navyše podľa neho Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA) mu nie je ochotná vyplatiť priame platby, na ktoré má nárok.

„Mám dôvodné podozrenie, že PPA začala slúžiť ako nástroj na vypaľovanie malých a stredných farmárov,“ povedal Oravec. Lucia Hredzáková dodala, že sa tiež nevie dostať a hospodáriť na vlastnej pôde a hospodári na nej niekto iný bez právneho titulu.

Farmári vidia jeden z podporných krokov na sprehľadnenie vo vlastníckych právach k pôde v zmene zákona o pozemkových úpravách a komasácii, nie sú však spokojní, lebo procesy prebiehajú veľmi pomaly.

„Ďalšími traktorovými protestami chceme apelovať na vládu, aby dodržala programové vyhlásenie a otvorila zákon o pozemkových úpravách,“ uviedli zástupcovia farmárov.

Plnú podporu vyhláseniu celkovej štrajkovej pohotovosti a protestom vyjadrili aj poľnohospodári z juhu Slovenska. Ich zástupca Jozef Pikáli uviedol, že vláda je pod tlakom oligarchov a čiastočne im ustupuje len pod tlakom verejných protestov. Povedal, že okrem iného treba prijať legislatívu, aby pôda zostala v rukách domácich farmárov a dbalo sa na ekológiu. Doplnil, že podstatná časť požiadaviek farmárov zhrnutých v deklarácii je známa verejnosti i politikom a stále je aktuálna, preto treba protestovať za ich splnenie.

Agentúra SITA požiadala o reakciu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farmár