Europoslanci schválili obchodnú dohodu s Japonskom, zmiznú takmer všetky clá

Európsky parlament v stredu schválil obchodnú dohodu s Japonskom, ktorá je najrozsiahlejšou zmluvou o voľnom obchode, akú kedy únia uzavrela. Pakt, ktorý odstráni takmer všetky clá vo vzájomnom obchode a zahrnie zhruba tretinu globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) a 600 miliónov ľudí, podporila výrazná väčšina poslancov.

12.12.2018 15:20
debata (6)

Ak dohodu ratifikujú ministri členských krajín, mohla by nadobudnúť účinnosť začiatkom februára. Poslanci podporili zmluvu, ktorú lídri EÚ a Japonska podpísali po dlhom vyjednávaní tento rok v júli. Pre jej prijatie sa v stredu vyslovilo 474 členov Európskeho parlamentu, proti hlasovalo 152.

Zástancovia dohody vyzdvihujú fakt, že podporí hospodársky rast a tvorbu pracovných miest. Kritici nielen z radov europoslancov sa obávajú, že povedie k oslabeniu noriem na ochranu životného prostredia a spotrebiteľov v únii.

Firmy z EÚ v súčasnosti vyvážajú do Japonska tovar a služby v hodnote viac ako 100 miliárd dolárov ročne.

Europarlament v stredu schválil aj dohodu o strategickom partnerstve medzi úniou a Japonskom, ktorej cieľom je rozšíriť spoluprácu aj do oblastí mimo obchod. Týkať by sa mala napríklad školstva, výskumu a vývoja či boja proti klimatickým zmenám a terorizmu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Japonsko #obchodná dohoda