Rím ustúpil Bruselu, Paríž chce rozpočet tiež vtesnať do pravidiel

Taliansko ustúpila Európskej únii a rozpočtový deficit na budúci rok zníži na 2,04 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z predtým plánovaných 2,4 percenta.

13.12.2018 06:25
debata (3)

Po rokovaní s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom to v stredu večer podľa agentúry DPA povedal taliansky premiér Giuseppe Conte.

Európska komisia rozpočtové plány talianskej vlády odmietala, pretože boli v závažnom nesúlade s jej odporúčaniami. Rímu preto hrozilo disciplinárne konanie, na konci ktorého by mohli prísť aj finančné sankcie v miliardovej výš­ke.

Conte v stredu uviedol, že od komisie očakáva „pozitívnu“ reakciu. Podľa hovorkyne komisie „sa dosiahol hmatateľný pokrok“. Komisia bude v nasledujúcich dňoch analyzovať návrhy, ktoré dostala v stredu popoludní, dodala hovorkyňa.

Conte zdôraznil, že sa Rímu podarilo ušetriť a pritom nerezignovať na kľúčové volebné sľuby, ako je zníženie veku odchodu do dôchodku a zavedenie nepodmienečného základného príjmu. Je si istý, že sa Taliansko plateniu finančných sankcií vyhne. „Dôveru Talianov nesklameme,“ dodal taliansky premiér.

Taliansko pôvodne námietkam Bruseli vzdorovalo a odmietalo rozpočet prepracovať. Na správu zareagovala aj európska mena, ktorá sa po jej zverejnení v stredu vyšplhala na svoje denné maximum. K doláru okolo 19:15 pridávala 0,5 percenta na 1,1372 USD.

Zadlženie Taliansko v súčasnosti dosahuje približne 2,3 bilióna eur, teda 131 percent HDP. Podľa pravidiel eurozóny nesmie celkové zadlženie krajiny presiahnuť 60 percent HDP. Ak štát pravidlo nespĺňa, musí dlh začať postupne znižovať.

Nová talianska vláda tvorená pravicovou stranou Liga a protestným Hnutím piatich hviezd (M5S) namiesto toho koncom septembra oznámila, že na budúci rok plánuje rozpočtový deficit 2,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavuje trojnásobok v porovnaní s cieľom predchádzajúcej vlády. Komisia návrh kritizovala a 23. októbra ho zamietla.

Francúzsko sa chce zmestiť troch percent

Francúzsko sa bude snažiť udržať rozpočtový deficit v budúcom roku „čo najbližšie“ k trom percentám hrubého domáceho produktu (HDP), ako to vyžadujú pravidlá Európskej únie.

Vo francúzskom Senáte to v stredu povedal minister financií Bruno Le Maire. Zároveň dodal, že dúfa v pomoc firiem a zavedenie digitálnej dane, aby tak štát mohol kompenzovať ohlásené sociálne opatrenia prezidenta Emmanuela Macrona.

Minister pre rozpočet Gérald Darmanin však už v utorok uviedol, že rozpočtový deficit na rok 2019 odhaduje na 3,4 percenta HDP. Le Maire vysvetlil, že sa bude snažiť udržať verejné financie pod kontrolou a zvýšiť výber daní. „To sa dá dosiahnuť najmä, ak požiadame o príspevok veľké firmy. Ja som za,“ povedal minister senátorom.

Opatrenia oznámené prezidentom v pondelok v reakcii na protesty takzvaných žltých viest budú stáť zhruba desať miliárd eur. Rozpočtový deficit tak v budúcom roku určite presiahne dosiaľ plánovanú hodnotu 2,8 percenta HDP, a nesplní teda trojpercentný limit vyžadovaný Európskou úniou, napísala už skôr agentúra Reuters.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rozpočet #Francúzsko