Francúzom môže Brusel tolerovať vyšší deficit, ak bude dočasný

Prípadné zvýšenie rozpočtového deficitu Francúzska nad 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je maximálny povolený limit v Európskej únii, by mohlo byť tolerované, ak bude iba dočasné. Vyhlásil to vo štvrtok eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici.

13.12.2018 13:37
debata (14)

Očakáva sa, že Francúzsko prekročí strop pre deficit po tom, ako prezident Emmanuel Macron urobil ústupky protivládnym demonštrantom, ktoré však spôsobia dieru v rozpočte vo výške 10 miliárd eur.

„Európske predpisy nezakazujú jednorazové a obmedzené prekročenie 3 % prahu pre deficit,“ povedal Moscovici vo francúzskom Senáte.

„Francúzska vláda sa však musí pokúsiť čo najviac obmedziť jeho prekročenie v roku 2019,“ dodal.

Macron v pondelok oznámil zvýšenie miezd pre najchudobnejších a zníženie daní pre väčšinu dôchodcov v snahe upokojiť situáciu po takmer mesiaci demonštrácií tzv. „žltých viest“.

Napriek tomu, že protesty sa pôvodne začali pre plánované zvýšenie cien paliva, postupne sa rozšírili na demonštrácie proti vysokým životným nákladom a prerástli do násilností, najhorších za niekoľko dekád. Priamo tak ohrozili Macronovu autoritu.

Po tom, ako prezident oznámil ústupky, vláda uviedla, že deficit verejných financií, ktorý mal pôvodne dosiahnuť 2,8 % HDP v budúcom roku, by mohol vzrásť až na 3,4 % v dôsledku dodatočných výdavkov.

Ale zároveň sa očakáva, že sa tento schodok už v roku 2020 prudko zníži, pretože rozpočet na rok 2019 zahŕňa aj jednorazový vplyv dlho plánovanej schémy zľavy z dane z miezd s očakávanými nákladmi 20 miliárd eur.

Moscovici uviedol, že zvýšenie schodku v rozpočte Francúzska nad 3 % HDP by nemuselo nevyhnutne viesť k novej procedúre pre nadmerný deficit zo strany EÚ, ak sa prekročenie nepredĺži aj na ďalší rok a pod podmienkou, že nebude väčšie ako 3,5 %.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire v stredu povedal, že vláda urobí všetko pre to, aby deficit udržala čo najbližšie pri hranici 3 %.

A vyzval veľké firmy, aby prispeli k snahe vlády o udržanie deficitu na povolenej úrovni. To naznačuje, že Francúzsko by mohlo odložiť zníženie dane z príjmov právnických osôb naplánované na budúci rok.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #Francúzsko