VIDEO: Priniesla extrémne zadlžovanie doba?

Zadlžovania pod vplyvom emócií sa Slovensko akosi nevie zbaviť. Podľa prezidenta Slovenskej komory exekútorov Miroslava Pallera by sa mali ľudia poučiť z minulosti. Zbytočné úvery sú časté najmä pred sviatkami akými sú Vianoce. Čoho sa vyvarovať? Pozrite si vo videu TV Pravda.

14.12.2018 08:00
debata (16)
Video

„Možno ide pri zadlžovaní aj o otázku povahy ľudí, ktorí si hovorili, že keď má niečo sused, musím to mať aj ja,“ povedal Paller pre TV Pravda. Dlhy rastú aj pre pochybné postupy splátkových a nebankových spoločností. „Ľudia si musia premyslieť, či im príjem postačí na splácanie záväzkov, lebo potom sa naozaj ocitnú v exekúcii,“ dodal.

Komora exekútorov varuje, že určite je výhodnejšie vziať si úver z banky ako z nebankových spoločností, ktoré majú nastavené menej prísne kritériá na bonitu klientov, no neraz podstatne horšie podmienky pre dlžníka. Pri úvere nie je najdôležitejším parametrom úroková sadzba, ale takzvaná ročná percentuálna miera nákladov, ktorá odráža všetky náklady na úver, vrátane rôznych poplatkov či poistenia. Pri spotrebných úveroch zaplatí občan na úrokoch tým menej, čím kratšiu dobu splácania si zvolí. Pri kreditných kartách sa zasa výrazne oplatí splatiť dlh v rámci bezúročného obdobia, inak sa môže úrok blížiť až k 20 percentám. Do problémov sa nemusí dostať len dlžník, u exekútora môže skončiť aj ručiteľ.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy #Vianoce #Slovenská komora exekútorov #Miroslav Paller