Talianske škrty Bruselu nestačia, chce ďalšie opatrenia

Taliansko navrhlo, že zníži plán rozpočtového deficitu na budúci rok na 2,04 % hrubého domáceho produktu z pôvodne navrhovaných 2,4 % HDP.

13.12.2018 20:22
debata

Týmto spôsobom sa snaží dohodnúť s Európskou komisiou, ktorá pôvodný návrh Ríma odmietla. Potrebné sú však ešte ďalšie opatrenia, uviedol komisár EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici.

„Je to krok správnym smerom, ale musím tu napriek tomu povedať, že ešte nie sme v cieli. Ešte sú potrebné ďalšie kroky, možno na oboch stranách.“

Taliansky premiér Giuseppe Conte v stredu po stretnutí s predsedom komisie Jeanom-Claudom Junckerom oznámil, že nové dlhy Talianska budú v roku 2019 nižšie, než sa pôvodne plánovalo.

Moscovici sa vo štvrtok popoludní stretol s talianskym ministrom financií Giovannim Triom. Po stretnutí povedal, že víta snahy talianskej vlády.

Tria chce zostať v Bruseli, kým spoločne s komisiou nenájdu kompromis, uviedli zdroje z talianskej vlády. Cieľom je dosiahnutie dohody do nedele.

Ak sa talianska vláda nedohodne s Európskou komisiou, Rímu hrozí konanie pre nadmerný deficit, na ktorého konci hrozia krajine miliardové pokuty. Komisia by mohla konanie spustiť na budúci týždeň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rozpočet