Predaj nových áut v EÚ teraz viazne, za celý rok je v pluse

Predaj nových áut v Európskej únii sa v novembri znížil o osem percent na 1,1 milióna a pokles zaznamenal už tretí mesiac za sebou. Od začiatku roka je však predaj mierne vyšší. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnilo Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA).

14.12.2018 08:53
debata

Predaj klesá od zavedenia nových emisných testov v septembri, ktoré spôsobilo prudký rast predaja v letných mesiacoch. V auguste, teda pred zavedením testov, predaj áut stúpol až o 31,2 percenta. V novembri bol predaj nižší na všetkých piatich najväčších trhoch EÚ.

Od začiatku tohto roka sa predaj zvýšil o 0,8 percenta na 14,16 milióna. K rastu prispieva hlavne stredná Európa, kde počet registrácií nových áut tento rok stúpol o 9,6 percenta. Z najväčších trhov sa za január až november predaj zvýšil v Španielsku a vo Francúzsku a mierne aj v Nemecku. V Taliansku a Británii klesol.

Pozíciu európskej jednotky si v novembri udržala skupina Volkswagen s podielom na trhu 23,7 percenta. Predaj skupiny, pod ktorú spadá aj česká Škoda Auto, sa znížil o 10,9 percenta na 265 814 vozidiel. Predaj Škody však stúpol o 1,1 percenta a od začiatku roku je vyšší o 4,5 percenta.

Od 1. septembra sa v EÚ môžu predávať iba autá, ktoré prešli novou metodikou merania emisií a spotreby automobilov WLTP. Automobilky tak museli zastaviť dodávky niektorých modelov, ktoré ešte nestačili certifikovať podľa nových pravidiel. Automobilky tiež v auguste, pred zavedením novej metodiky, ponúkali výrazné zľavy na autá, ktoré tieto emisie nespĺňajú, čo prispelo k prudkému rastu dopytu.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky