Poľsko sa odstriháva od ruského plynu. Za akú cenu?

Jednou z najväčších tohtoročných udalostí vo Varšave bol nedávno podpis energetickej dohody s USA. Poľská firma PGNiG uzavrela zmluvu s americkou spoločnosťou Venture Global LNG o dodávkach skvapalneného zemného plynu (LNG). „Ročne to budú dva milióny ton, čo predstavuje 2,7 miliardy kubických metrov plynu,“ napísala agentúra Reuters. LNG budú do prístavu na severe Poľska prepravovať americké tankery.

16.12.2018 18:07
Poľsko, plyn, PGNiG, plynovod Foto: ,
Poľská firma PGNiG uzavrela zmluvu s americkou spoločnosťou Venture Global LNG o dodávkach skvapalneného zemného plynu. Na snímke tlakomery na zariadení na frakcionáciu plynu v poľskom PGNiG.
debata (527)

Kým USA si mädlia ruky, že idú za cieľom stať sa najväčším vývozcom LNG na svete, poľská vláda prízvukuje, že sa zbavuje energetickej závislosti od Ruska. „Meníme na skutočnosť snahu zlepšiť našu suverenitu a bezpečnosť,“ pochvaľoval si premiér Mateusz Morawiecki.

Šéfovia PGNiG vyhlásili, že americký LNG bude o 20 – 30 percent lacnejší ako ruská surovina prúdiaca cez plynovod. Má to však háčik. Verejnosť nevie o výške ceny, ktorú si pýta Venture Global LNG, pretože je predmetom obchodného tajomstva. Otázne je pritom, či poľskí manažéri hovoria o konečnej cene – čiže už po zarátaní ďalších nákladov.

Oxfordský ústav energetických štúdií tvrdí, že LNG z USA vyjde drahšie ako ruský plyn, ktorý pokrýva až dve tretiny celkovej spotreby v Poľsku. „Európa bude kupovať aj v budúcnosti celkom veľa plynu z Ruska, pretože alternatívy sú drahšie,“ upozornil podľa agentúry Bloomberg analytik Simone Tagliapetra, ktorý pracuje v bruselskom inštitúte Bruegel.

Server EurAsia Daily zverejnil výpočet, ako by asi malo Poľsko kupovať LNG z USA: „Tisíc kubíkov amerického zemného plynu stojí priemerne nie menej ako 106 dolárov (USD) + 15 percent k tomu, čo je 122 USD. Náklady na skvapalnenie vyjdú na 79 USD, transport na 39 USD. Výsledkom je pre Poľsko cena 240 USD.“ Ruský energetický gigant Gazprom uvádza, že priemernú cenu dodávok plynu do európskych štátov vidí v tomto roku okolo 230 USD.

Mimochodom, britský týždenník Economist podotkol, že americký LNG je drahší ako skvapalnený plyn z Kataru: „Vyplýva to aj z toho, že trasa z USA k odberateľom je dlhšia.

VIDEO: Predseda vlády Peter Pellegrini (28.11.) prehovoril o možných krízových scenároch, ktoré by mohli Slovensku hroziť v súvislosti so súčasnou situáciou na Ukrajine.

Video

© Autorské práva vyhradené

527 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #zemný plyn