Nemci si viac ochránia strategické odvetvia pred zahraničnými kupcami

Nemecká vláda sa po dlhých debatách zhodla na návrhu sprísnenia podmienok pre zahraničné investície do dôležitých hospodárskych sektorov nemeckej ekonomiky.

17.12.2018 06:54
debata (17)

Návrh, ktorý má podľa správy denníka Handellsblatt v stredu prerokovať kabinet, výrazne zvyšuje vládnu kontrolu nad zahraničnými investíciami. Berlín by odteraz mohol kontrolovať a vetovať obchody, ktoré zahŕňajú nákup najmenej desiatich percent kapitálu nemeckej spoločnosti subjektom z nečlenskej krajiny EÚ. Doteraz je táto hranica 25 percent.

Znížená hranica desiatich percent by sa vzťahovala len na bezpečnostne citlivé oblasti, ako je napríklad obrana, alebo takzvané kritické infraštruktúry. K tým patria napríklad producenti energií, vodovodnej siete, elektronické platobné systémy, nemocnice a doprava. Plánované zníženie hranice hodnoty obchodov, ktoré môžu byť predmetom ministerského veta, je tvrdší ako predstava ministra hospodárstva Petra Altmaiera, ktorý usiloval o zníženie na 15 percent.

Svoj zámer Altmaier odôvodňoval prianím vlády získať možnosť väčšej kontroly spoločností v oblasti obrany a zásadne dôležitej infraštruktúry a ďalších civilných technológií, ktoré sú pre bezpečnosť dôležité. Nová verzia zákona sa bude vzťahovať na spoločnosti, ktoré sa zaoberajú okrem iného odpočúvaním v telekomuniká­ciách, kontrolnými systémami pre elektrárne, dodávkami pitnej vody a čistením odpadových vôd.

V pozadí daných plánov sú silnejúce snahy Nemecka zastaviť čínske investície, najmä do spomínaných oblastí.

Političky z radov Zelených Kerstin Andreaeová a Katharina Drögeová reformné plány „v zásade“ uvítali. Podľa nich nejde o zastrašenie zahraničných investorov, ale o „zdravý pohľad na rozvoj priemyslu a ochranu kľúčových priemyselných odvetví. A k tomu potrebujeme transparentný a spoľahlivý rámec.“

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Čína #strategický podnik