Taliansko a Brusel sa dohodli na rozpočte

Taliansko sa s Európskou komisiou dohodlo na spornom rozpočte na rok 2019. Uviedla to v utorok hovorkyňa talianskeho ministerstva hospodárstva a dohodu v stredu potvrdil podpredseda komisie Valdis Dombrovskis.

19.12.2018 06:57 , aktualizované: 14:42
debata (1)

Rím mal v utorok z Bruselu iba ústne potvrdenie, oficiálne prišlo až po stredajšom stretnutí eurokomisárov.

Európska komisia požiadala Taliansko, aby v návrhu rozpočtu na budúci rok ušetrila ďalších 2,5 miliardy až tri miliardy eur, informoval denník Corriere della Sera. Podpredsedovia talianskej vlády Matteo Salvini a Luigi Di Maio sú proti ďalším škrtom, pretože nechcú, aby sa rozpočtový deficit dostal pod upravenú hodnotu 2,04 percenta hrubého domáceho produktu, napísal denník.

Európska komisia v novembri požiadala súčasnú taliansku vládu, aby svoj rozpočtový plán prepracovala, pretože sa neriadil pravidlami Európskej únie. Neznižoval zadlženie krajiny a plánovaný deficit 2,4 percenta HDP bol trikrát vyšší, než aký avizovala predchádzajúca vláda. Rím v obavách z disciplinárneho konania, ktoré by mohlo viesť až k uvaleniu výrazných finančných postihov, súhlasil so znížením deficitu na 2,04 percenta HDP.

Rokovania o návrhu talianskeho rozpočtu komplikuje fakt, že rozpočtové pravidlá Európskej únie budúci rok veľmi pravdepodobne poruší aj Francúzsko, ako signalizujú niektorí členovia jeho vlády. V prípade Francúzska sa ale o pokutách nehovorí. Európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici v utorok francúzskemu rádiu RTL povedal, že možné prekročenie trojpercentnej hranice zo strany Paríža sa dá tolerovať, pokiaľ pôjde len o prechodné opatrenie.

Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier v utorok francúzskej televízii C News povedal, že si nemyslí, že Francúzsko bude nútené pravidlo porušiť. „Je tu ešte priestor,“ povedal s odkazom na možné uzavretie dohody o digitálnej dani, ktorá by viac a lepšie zdanila veľké internetové firmy, ako je napríklad Google alebo Facebook.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rozpočet #Európska komisia