Česi robia unikátnu zlatú mincu v hodnote 100 miliónov korún

Zlatú mincu v nominálnej hodnote sto miliónov korún dokončujú pre Českú národnú banku (ČNB) v Českej mincovni v Jablonci nad Nisou.

20.12.2018 17:00
debata (3)

Minca vážiacia 130 kilogramov má priemer viac ako pol metra a verejnosť ju bude môcť obdivovať od 1. februára do 28. apríla na výstave 100 rokov česko-slovenskej koruny v priestoroch Císařské konírny Pražského hradu Pražského hradu. Na predaj zlatá minca nie je, z výstavy unikát poputuje do trezoru národnej banky, povedal vo štvrtok v Jablonci Jaroslav Moravec z ČNB, ktorý dohliada na dokončovanie mince.

„Je to výnimočná minca, nie je razená tlakovým lisovaním, tak ako sa robia bežné mince. Najprv bol vyrobený zlatý polotovar a následne došlo k odfrézovaniu reliéfu na dnešnú podobu, ktorá je tu v Českej mincovni povrchovo upravovaná,“ ​​popísal postup výroby Moravec.

Návrh českej zlatej mince v hodnote 100... Foto: ČNB
česká zlatá minca za 100 miliónov Kč Návrh českej zlatej mince v hodnote 100 miliónov Kč, autorom je český akademický sochár Vladimír Oppl.

Obria mince s nominálnou hodnotou 100 miliónov korún sa vyrába v jedinom exemplári, aj keď švajčiarska zlieváreň firmy Metalor Technologies v októbri vyrobila dva odliatky z rýdzeho zlata s hmotnosťou 270 kilogramov. Vybraný bol jeden, z ktorého vo viedenskej mincovni viac ako polovicu hmotnosti ubrali frézy.

V jabloneckej Českej mincovni teraz dokončujú cizelérske a rytecké úpravy, pri minci sa vystrieda viac ako desiatka najskúsenejších ľudí. K tomu, aby ťažký kus zlata obrátili, potrebujú malý žeriav.

„V každom prípade je to úžasná práca. Unikátna je to v tom, že tieto technológie a pracovné postupy vlastne nikdy nikto v Európe zatiaľ neskúšal, my to musíme vyvíjať od nuly. Máme jeden jediný kus, nič sa nedá vrátiť, ani opakovať. Máme tu síce jeden medený prototyp, na ktorom si rytci môžu niektoré operácie skúšať nanečisto, ale v origináli v zlate máme len ten jeden pokus,“ povedal výrobný riaditeľ mincovne Stanislav Bachtík.

Autorom unikátnej mince, ktorá je druhou najväčšou na svete, je akademický sochár Vladimír Oppl. „Minca má obe strany, na lícnej strane umiestnil okrem názvu štátu a nominálnej hodnoty 100 miliónov Kč logo Českej národnej banky a motívy našich mincí. Na rubovej strane je potom český lev so slovenským štítom a opis, ktorý sa vzťahuje k výročiu československej koruny, a tiež replika rubovej strany prvej československej mince z roku 1922,“ opísal stomiliónovú mincu Moravec. Väčšia ako česká zlatá minca je v súčasnej dobe na celom svete len austrálska z roku 2011 s priemerom 78 centimetrov, váži viac ako tonu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #zlato