Česi sú najväčší exportéri hračiek v EÚ, slovenský vývoz rýchlo rastie

Najväčším exportérom hračiek v Európskej únii je v súčasnosti Česká republika. Medzi európskymi vývozcami sa však nestratí ani Slovensko, ktoré je dvanástym najväčším exportérom hračiek v Únii. Vyplýva to z analýzy UniCredit Bank pripravenej z európskych štatistík výdavkov domácností a vývozu.

23.12.2018 12:47
debata (5)

Podobne ako vo väčšine krajín EÚ majú v SR najväčšie zastúpenie na vývoze hračiek plastové stavebnice (17 %). Najsilnejšiu pozíciu na parciálnom trhu pritom Slovensko má pri elektrických vláčikoch, ktoré tvoria 16 % slovenských vývozov hračiek. Slovensko je ich štvrtým najväčším európskym exportérom. V prepočte na obyvateľa vyváža Slovensko podľa analýzy dokonca najviac elektrických vláčikov spomedzi všetkých krajín EÚ.

Relatívne silnú pozíciu má Slovensko podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka aj na európskom vývoze hračiek a modelov s motorčekom, iných ako vláčiky (druhý najväčší exportér v prepočte na obyvateľa), drevených skladačiek (tretí najväčší exportér v prepočte na obyvateľa), či plastových stavebníc (štvrtý najväčší exportér v prepočte na obyvateľa).

Česko s vývozmi v hodnote cez 2 miliardy eur ročne predstihlo aj Nemecko. „Pozíciu európskeho lídra si Česká republika vydobyla v roku 2012, keď na tróne vystriedala Nemecko. Okrem Slovenska a Českej republiky zaznamenali v spomínanom období výrazný nárast exportov aj Estónsko, Grécko a Poľsko,“ dodal Koršňák. Slovenský export hračiek predstavuje viac ako 170 miliónov eur ročne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hračky