Ropný kartel sa stretne, ak škrty v ťažbe nebudú stačiť

Pokiaľ nebude plánované zníženie ťažby o 1,2 milióna barelov denne stačiť na vyrovnanie trhu, Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší významní producenti zorganizujú mimoriadne stretnutie, aby podnikli nevyhnutné kroky.

23.12.2018 16:53
debata (1)

Ako povedal minister ropného priemyslu Spojených arabských emirátov (SAE) Suhajl bin Muhammad Mazrúí po stretnutí OPEC v Kuvajte, rozšírenie dohody o ťažbe nebude problém a producenti sa podrobia požiadavkám trhu.

„Ak nebude zníženie o 1,2 milióna barelov stačiť? Poviem vám, že ak nie, stretneme sa a uvidíme, čo bude stačiť a urobíme to,“ cituje ministra agentúra Reuters. „Tento plán máme preštudovaný a ak aj nebude fungovať, stále mám silu OPEC na zvolanie mimoriadneho stretnutia.“

OPEC a ostatné krajiny v čele s Ruskom sa minulý mesiac dohodli o vyššom znížení ťažby, než očakávali trhy. Napriek tomu ceny v piatok 21. decembra klesli na najnižšiu úroveň od 3. kvartálu 2017, keďže nadbytok ropy na trhu odplašil investorov.

Suhajl bin Muhammad Mazrúí uviedol, že monitorovacia komisia OPEC a ďalších producentov sa stretne v azerbajdžanskom Baku koncom februára alebo začiatkom marca, aby na trhoch obnovili rovnováhu, ktorú dosiahli v lete tohto roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC