Alkohol a lyžovanie. Účty za sviatočné úrazy sú mastné

Alkohol a pyrotechnika patria medzi najväčších strašiakov Vianoc a Silvestra. Netradičných úrazov spôsobených počas sviatkov je stále neúrekom aj napriek tomu, že poisťovne z roka na rok evidujú menej poistných prípadov. Odborníci však upozorňujú na to, že je lepšie byť počas sviatkov opatrný a ubezpečiť sa, ako máme nastavenú poistku. V opačnom prípade sa cena za úraz môže šplhať do tisícok eur.

24.12.2018 10:00
debata (9)

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko, upozorňuje na to, že práve alkohol a pyrotechniku majú poisťovne vo výlukách, čo znamená, že majú právo znížiť alebo úplne zamietnuť finančné plnenie za spôsobenú škodu. Tiež podotkol, že v prípadoch, v ktorých hral rolu alkohol, môže zdravotná poisťovňa od poškodeného vymáhať naspäť náklady spojené s ošetrením úrazu. Cena za takúto hospitalizáciu môže narásť aj na niekoľko tisíc eur.

Búlik tiež upozornil na to, že aj medzi poisťovňami existujú rozdiely. „Nájdu sa také, ktoré používajú takzvanú tabuľku obsahu alkoholu v krvi a podľa toho sa rozhodujú. Takisto sa nájdu také, kde alkohol nie je problém. Preto je dobré dať si preveriť u finančného sprostredkovateľa, aké máte nastavenie vašej poistky a podľa toho sa prípadne rozhodnúť ju zmeniť,“ povedal.

Väčšina poisťovní odmieta uhradiť zranenia po delobuchoch, no niektoré sa riadia podľa takzvaného stupňa rizikovosti pyrotechniky, teda či mal poškodený právo s danou pyrotechnikou manipulovať.

„Z praxe vieme, že poisťovne bez námietky uhradia napríklad popáleniny po prskavke, ale ak by dieťa utrpelo úraz pri výbuchu delobuchu, ktorý mu vôbec nepatrí do ruky, môžu plnenie krátiť či zamietnuť,“ dodal Búlik.

Netradičných poistných udalostí je počas sviatkov naozaj neúrekom. „Klient dal v pivnici napúšťať vodu do vane pre vianočného kapra. Pozabudol na ňu a keď si spomenul, voda už stekala po dlažbe, pošmykol sa na mokrej dlažbe a zlomil si lakťovú kosť. Zo zranenia sa liečil až 3 mesiace,“ povedala pre Pravdu Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie poisťovne Allianz. Ako ďalší príklad uviedla klienta, ktorý si na Štedrý deň priniesol z kostola betlehemské svetlo, ktoré nechal na verande a jeho plameň zachytil záves a začala horieť veranda.

Poistné udalosti sú už tradične spojené s alkoholom a potvrdila to aj Kanderková, ktorá uviedla ako príklad podgurážených mladíkov, ktorí oslavovali Silvestra na chate. „O polnoci vyšli na verandu pozrieť sa na ohňostroj. Jeden z nich prepadol cez zábradlie a zlomil si členok,“ dodala.

Vysoká úrazovosť je typická aj pre lyžiarov najmä počas novoročného obdobia. „Mali sme prípad, keď jeden náš poistenec v Taliansku nechtiac vyskočil z lanovky skôr, ako mal. Jeho úraz si vyžiadal prevoz zo svahu sanitkou za 850 eur a urgentnú operáciu ruky za 6 000 eur,“ povedal pre denník Pravda hovorca poisťovne Union Matej Neumann. Táto suma však nie je až taká vysoká, ako sa zdá.

„Jeden náš klient si pri zrážke na svahu zlomil nohu. Vrtuľník, ktorý po neho musel prísť, stál približne 5 200 eur, následne pobyt v nemocnici stál ďalšie dve tisícky a 2 500 eur bol účet za prevoz na Slovensko. Okrem toho však spôsobil zranenie aj ďalšiemu lyžiarovi na svahu, a to za 9 000 eur. Úhrnom – jedno nešťastné pošmyknutie a účet na 16 000 eur bol na svete,“ dodal Neumann.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #Silvester #Vianoce 2018