Slovenská firma stavia lanovku v Južnej Kórei

Kežmarskej spoločnosti Tatralift, a. s., sa podarilo vstúpiť na juhokórejský trh. „V meste Yeosu staviame modernú odpojiteľnú sedačkovú lanovku, ktorá bude kľúčová pre prevádzku novej atrakcie rozvíjajúceho sa zábavného centra.

27.12.2018 13:07
debata

Aktuálnym hitom sú v Kórei tzv. luge dráhy. Adrenalínom nabudení pasažieri sa v tomto prípade spúšťajú po betónovej dráhe na špeciálnych vozíkoch,“ uviedol generálny riaditeľ podtatranskej spoločnosti Vojtech Bodnár.

Lanovú dráhu buduje slovenský výrobca v hornatom teréne prímorského strediska, ktorého súčasťou bude okrem hotelovej infraštruktúry aj zábavný park a golfové odpalisko. Kapacita 1800 osôb za hodinu a maximálna dopravná rýchlosť tri metre za sekundu bola navrhnutá tak, aby lanovka mohla okrem prepravy pasažierov taktiež zachytiť a bezpečne transportovať luge vozíky do vrcholovej stanice.

„Projekt nás postavil pred množstvo technických a logistických výziev súvisiacich s vývojom produktu podľa špecifických požiadaviek zákazníka. Naši konštruktéri sa napríklad budú musieť vyrovnať s trasovaním lanovky ponad budovu hotela a priľahlé parkoviská, čo si vyžiada podpery s výškou až 25 metrov,“ ozrejmil Bodnár.

Slovenský výrobca plánuje lanovú dráhu pre juhokórejského partnera zrealizovať v prvom polroku 2019. Súčasne s týmto projektom prebiehajú s kórejskými partnermi rokovania o možnej dodávke gravitačnej dráhy Tatrabob. „Po dokončených projektoch v gruzínskom Bakuriani, maďarskom Zemplén Kalandparku či poľskom Szczyrku sme opätovne rozvinuli svoje aktivity v Ázii. Je to veľmi perspektívny trh a európski strojári tu majú silné renomé,“ konštatoval Bodnár.

Spoločnosť Tatralift sa zaoberá vývojom, výrobou a dodávkami lanových dopravných systémov. Historicky spoločnosť vyrobila a do prevádzky odovzdala viac ako 1200 zariadení vo viacerých európskych krajinách, ale aj v Turecku, Gruzínsku, Iráne aj v Číne.

debata chyba
Viac na túto tému: #lanová dráha