Poľnohospodárstvu chýbajú mladí, ťahajú ho ľudia nad 50

Poľnohospodárstvo patrí podľa Slovenského farmárskeho, družstva (SFD) jednoznačne medzi najviac prestarnuté oblasti slovenskej ekonomiky.

28.12.2018 14:25
debata (23)

Až 40 % zamestnancov agrosektora je totiž v súčasnosti vo veku nad 50 rokov. V prípade iných odvetví slovenského hospodárstva je podiel zamestnancov vo veku nad 50 rokov nižší, pohybuje sa v rozpätí od 10 % do 30 %. Vzhľadom na fakt, že o 10 rokov budú títo zamestnanci v dôchodkovom veku alebo sa k nemu budú približovať, má podľa SFD otázka, kto bude pracovať v poľnohospodárstve o 10 rokov, svoje opodstatnenie. Konštatovalo to Slovenské farmárske, družstvo v tlačovej správe.

„Poľnohospodárstvo nepatrí k odvetviam ekonomiky, do ktorých by sa mladí ľudia hrnuli. Záujem o stredné školy s týmto zameraním z roka na rok klesá. Nízky záujem o poľnohospodárske odbory mal za následok zánik alebo zlučovanie škôl, inde zase zmenu obsahu štúdia. V niektorých prípadoch prívlastky v názve škôl potravinárska či poľnohospodárska vymizli, nakoľko už nevystihovali ich skutočné zameranie,“ uviedlo k téme SFD.

V praxi absolventi poľnohospodárskych odborov či škôl podľa SFD chýbajú. Hoci je momentálne počet poľnohospodárskych podnikov nižší ako pred revolúciou, o kvalifikovaných zamestnancov sa družstvá podľa SFD doslova bijú. „Táto téma je rozsiahla, ale odborníci sa zhodujú na tom, že potrebné je začať u najmenších. Jednou z možností je práca s deťmi už na základnej škole. Často deti záujem venovať sa farmárčeniu a študovať na poľnohospodárskej škole prejavia. Ale sú to práve rodičia, ktorí o štúdiu svojho dieťaťa rozhodujú a ktorí prihlášku na strednú školu podpisujú,“ dodalo SFD.

Slovenské farmárske, družstvo (SFD) vzniklo za účelom vytvorenia silného partnerstva medzi vybranými podnikmi poľnohospodárskej prvovýroby na Slovensku. Cieľom je zabezpečiť ich dlhodobú a udržateľnú prosperitu a finančnú stabilitu. Poslaním SFD je zavádzať moderné systémy riadenia do poľnohospodárskej prvovýroby.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farmár