Slovensko láka investorov, rozpracovaných je 70 projektov

Slovensko stále registruje silný záujem investorov. Aktuálne je rozpracovaných asi 70 projektov v hodnote 2,7 miliardy eur a s potenciálom 24 000 nových pracovných miest.

28.12.2018 19:53
debata

Polovica z nich sa týka najmenej rozvinutých okresov (NRO). Na východ Slovenska by mohlo smerovať až 44 projektov. Rokuje sa aj o investíciách veľkého rozsahu, ale aj o investíciách s výskumom a vývojom. Uviedol to pre TASR šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD).

Priblížil, že v roku 2018 uzatvorila Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) spolu s MH SR 34 investičných projektov, ktorých realizácia má potenciál vytvoriť asi 4850 nových priamych pracovných miest a sumárna výška investícií by mala dosiahnuť skoro 350 miliónov eur.

„Až v 19 prípadoch išlo o zriadenie nových prevádzok a v 15 prípadoch o expanzné projekty,“ spresnil. Okrem toho investície spravidla podľa neho vyvolajú aj nepriame investície a nepriamu tvorbu pracovných miest. V automobilovom priemysle je tento pomer dokonca až jedna k piatim a viac.

Spresnil, že v okresoch východného Slovenska agentúra SARIO a MH SR úspešne ukončili v tomto roku 11 investičných projektov (z toho až 8 v NRO), v okresoch stredného Slovenska 15 (z toho 7 v NRO). Na východ a stred Slovenska teda smeruje 76,5 % podporených projektov.

Žiga upozornil, že výsledkom intenzívneho úsilia je 12 úspešne ukončených investičných projektov s vyššou pridanou hodnotou. Uzavreté investície majú výrazný exportný potenciál, keďže značná časť produkcie a služieb sa bude vyvážať, respektíve poskytovať najmä mimo územia SR.

Pripomenul, že začiatkom tohto roka sa podarilo v parlamente presadiť dôležitý nový zákon o regionálnej investičnej pomoci. „Novou legislatívou sme reagovali na aktuálne výzvy a trendy v tejto oblasti. Nanovo sme nastavili filozofiu investičnej pomoci tak, aby sme mali v rukách legislatívny nástroj, ktorý nám pomôže pri znižovaní regionálnych rozdielov a smerovaní investičnej pomoci, predovšetkým do najmenej rozvinutých okresov na stredom a východnom Slovensku. Týmto zákonom sme súčasne definitívne ukončili obdobie tzv. montážnej dielne a sústredili sa na budovanie modernej ekonomiky s vysokou pridanou hodnotou. Etapu montážnej dielne máme za sebou, prioritou sa stáva inteligentný priemysel,“ podčiarkol Žiga.

Poznamenal, že v súlade s filozofiou nového zákona bol aj príchod významného japonského investora do Košíc. Spoločnosť Minebea otvorila v roku 2018 na východe Slovenska svoj najmodernejší závod v Európe, vyrábajú sa v ňom mechatronické pohonné systémy. „Celková výška investície je plánovaná na 60 miliónov eur, preinvestované budú do roku 2022. Smelo môžem vyhlásiť, že nejde o regionálnu investíciu, ale že má oveľa väčší význam a dosah,“ podčiarkol.

Úspechom je podľa neho aj príchod spoločnosti Mubea do jedného z najmenej rozvinutých okresov – Kežmarku. Táto nemecká spoločnosť je jedným zo svetových lídrov vo výrobe vysoko výkonných pružín a ďalších produktov pre automobilový priemysel. Na Slovensku chce preinvestovať vyše 50 miliónov eur a vytvoriť 500 nových pracovných miest.

Dodal, že MH SR sa snažilo postupovať v súlade s filozofiou tohto zákona už v roku 2017. Na stredné a východné Slovensko pritom smerovalo až 77 % investičnej pomoci, kde vzniklo až 85 % zo všetkých podporených pracovných miest. Päť projektov pritom smerovalo priamo do najmenej rozvinutých okresov. „Takže nie je pravda, čo tvrdí opozícia, že podporujeme investície najmä na západnom Slovensku,“ doplnil Žiga.

debata chyba
Viac na túto tému: #SARIO #investície