Trumpova kritika výstavbu Nord Streamu 2 nezastaví

Kritika amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu plynovodu Nord Stream 2 nie je dôvodom na zrušenie tohto projektu. Uviedol to európsky komisár pre rozpočet Günther Oettinger v rozhovore s nemeckým časopisom Der Spiegel.

29.12.2018 00:00
debata (30)

Upozornil tiež, že akýkoľvek pokus o zrušenie projektu by bol náročný, pretože plynovod je už vo výstavbe.

Projekt v hodnote 9,5 miliardy eur je rozšírením plynovodu Nord Stream, ktorý obchádza Ukrajinu a prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora.

Trump opakovane kritizuje Berlín za podporu projektu, ktorý podľa neho urobí Nemecko úplne závislým na ruskej energii. Rusko Trumpovu kritiku označuje za snahu prinútiť Európanov nakupovať americký skvapalnený zemný plyn (LNG).

Spojené štáty nedávno varovali, že by mohli uvaliť sankcie na spoločnosti, ktoré sa na stavbe plynovodu Nord Stream 2 podieľajú. Washington sa podľa agentúry Reuters obáva, že projekt pripraví Ukrajinu o dôležité príjmy z tranzitu plynu, a tvrdí, že Moskva projekt využíva na rozdelenie Európy.

Polovicu nákladov na výstavbu plynovodu Nord Stream 2 nesie na svojich pleciach ruský plynárenský gigant Gazprom. Jeho európskymi partnermi v projekte sú nemecké spoločnosti Uniper a Wintershall, britsko-holandská firma Royal Dutch Shell, rakúska OMV a francúzska Engie.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #plyn #Nord Stream