Kažimír je nadšenec eura, tvrdí, že nám pomohlo

Zavedenie eura Slovensku pred desiatimi rokmi pomohlo a podporilo aj prílev veľkých investícií. Myslí si to minister financií Peter Kažimír, ktorý v období vstupu Slovenska do eurozóny pôsobil ešte ako štátny tajomník na rezorte financií.

30.12.2018 16:12
debata (218)

„Ja som nadšenec eura. A myslím si, že vieme aj dokázať, že euro našej krajine jednoznačne pomohlo,“ povedal. Pripomenul pritom, že pred piatimi rokmi sa odhadovalo, že členstvo v eurozóne nám dalo dodatočných 10 % k hrubému domácemu produktu. „Niet pochýb, že okolnosti vstupu Slovenska do eurozóny v roku 2009 boli veľmi dramatické, ale aj v tej situácii nám to pomohlo,“ myslí si Kažimír.

Stanovený konverzný kurz, ktorý bol na úrovni 30,126 slovenských korún za jedno euro, bol podľa ministra „dopredu hľadiaci“. Zároveň si myslí, že zavedenie spoločnej meny na Slovensku pomohlo pritiahnuť dôležité investície pre ekonomiku.

„Tie rozhodnutia, ktoré následne prišli o veľkých investíciách, boli podopreté tým, že sme členmi eurozóny,“ dodal s tým, že práve tento fakt nás zvýhodňuje aj oproti ostatným partnerom z Visegrádskej štvorky.

218 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Peter Kažimír #eurozóna