Čína prvýkrát v histórii umožnila dovoz ryže z USA

Čína umožnila v týchto dňoch dovoz ryže zo Spojených štátov, prvýkrát v histórii. Analytici tento krok považujú za ďalší signál zmierňovania napätia medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta po mesiacoch zavádzania dovozných ciel a následných odvetných krokov.

01.01.2019 18:30
debata (15)

Peking tak rozhodol s platnosťou od 27. decembra, krátko pred januárovými rozhovormi zástupcov obidvoch krajín o riešení obchodného konfliktu. Prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching sa v Buenos Aires začiatkom decembra dohodli na trojmesačnom prímerí, čo znamená, že až do začiatku marca sa nebudú voči druhej krajine prijímať žiadne ďalšie dovozné clá. Počas tohto obdobia by mali uzatvoriť dohodu o budúcich obchodných vzťahoch.

Zatiaľ nie je jasné, aké množstvo ryže by Čína, ktorá si dovoz tejto komodity zabezpečuje najmä z južnej Ázie, mohla importovať z USA. Peking tak však podľa pozorovateľov plní svoje sľuby, že viac otvorí svoj trh americkým produktom.

Samotná ryža predstavuje len malé percento z celkového amerického vývozu agrokomodít a navyše, nedokáže ani cenovo konkurovať ryži dovážanej do Číny z južnej Ázie. Oznámenie Pekingu sa však na obidvoch stranách chápe ako ústretový krok. Aj čínski analytici predpokladajú, že akákoľvek objednávka na americkú ryžu príde s veľkou pravdepodobnosťou od čínskych štátnych podnikov.

Čína otvorila svoj trh s ryžou v roku 2001, keď vstúpila do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Pre nedoriešené otázky vo fytosanitárnej oblasti bol však čínsky trh pre americkú ryžu zatvorený. Dohodu v tejto oblasti podpísali Peking a Washington v roku 2017, oficiálne však svoj trh Čína otvorila až teraz, po tom ako boli vyriešené pôvodné problémy vo veci fytosanitárneho protokolu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #ryža #obchodná vojna