Mochovce rozbehnú tretí blok

Po nekonečných odkladoch by sme sa v tomto roku mali dočkať spustenia prevádzky tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Slovenské elektrárne (SE) sa totiž dušujú, že tentoraz sa už dostavba posúvať nebude.

03.01.2019 08:00
jadrova elektraren mochovce Foto: ,
Mochovce.
debata (4)

"Termíny sa nemenili, predpokladáme zavezenie paliva v prvom kvartáli budúceho roka a uvedenie do prevádzky v druhom,“ povedal tesne pred sviatkami hovorca SE Miroslav Šarišský. Tretí blok jadrovej elektrárne je podľa neho dostavaný už na 98,2 percenta, štvrtý na 86,5 percenta.

Na dokončenie atómky sa pritom čaká už pekných pár rôčkov. Pôvodne sa hovorilo o roku 2012, respektíve 2013. Okrem termínov sa nafukoval aj rozpočet – z 2,8 miliardy až na 5,4 miliardy. Posledné zvýšenie sa dohodlo v marci 2017. Vlani dostali Mochovce injekciu v podobe 700-miliónovej akcionárskej pôžičky od talianskej spoločnosti Enel. Celkový rozpočet sa však nezvyšoval. Taliani zo Slovenských elektrární odchádzajú. Akcie predali českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH), pričom vyplatených bolo zatiaľ len 150 miliónov eur za časť akcií. Zvyšok má zmeniť majiteľa až po dostavbe.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #dostavba Mochoviec #19 udalostí roka 2019