Po Trumpovom znížení daní stiahli americké firmy domov 500 miliárd USD

Americké spoločnosti repatriovali za deväť mesiacov minulého roka zo zahraničia hotovosť v objeme viac než 500 miliárd USD (436,68 miliardy eur). Ako však ukazujú údaje za jednotlivé kvartály, tempo repatriácie sa postupne znižuje.

02.01.2019 13:54
debata (2)

Agentúra Reuters, ktorá koncom minulého roka zverejnila údaje za prvé tri kvartály, uviedla, že najväčší objem financií presunuli firmy zo zahraničia do USA v 1. švrťroku minulého roka, okolo 300 miliárd USD. Naopak, v 3. štvrťroku to bolo len 93 miliárd USD, čo bola približne polovica z hodnoty repatriovanej v 2. kvartáli. Tento trend by mal platiť aj pre posledný štvrťrok, čo znamená ďalší pokles.

Repatriácia nasledovala po daňovej reforme, ktorú koncom roka 2017 podpísal americký prezident Donald Trump a ktorá umožňuje firmám výhodne previesť peniaze uložené v zahraničí do USA. Odhaduje sa, že americké firmy držali do reformy v zahraničí zisky v objeme okolo 3 biliónov USD. Väčšina, ktorá od januára 2018 peniaze repatriovala, tak však urobila hneď na začiatku roka.

Takto sa vyvíjala aj repatriácia v prípade firiem mimo finančného sektora. Poľa banky JPMorgan bolo v 3. kvartáli v rámci týchto firiem repatriovaných celkovo 60 miliárd USD. Na porovnanie, v 2 kvartáli to bolo 115 miliárd USD a v 1. štvrťroku 225 miliárd USD.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #USA #Donald Trump